Еврото записа най-лошата си седмица за последните 16 месеца

Еврото падна за пети пореден ден спрямо долара в петък, записвайки най- голямата си седмична загуба за последните 16 месеца, поради нарастващите очаквания, че Ецб ще облекчи допълнително паричната политика, за да защити растежа.

Търговците очакват допълнителни загуби, тъй като според тях ръстът на единната валута през последните месеци е прекален. Еврото достигна 23- месечен връх над 1.38 долара предишния петък, спечелвайки над 8% от началото на юли.

Спадът в инфлацията на еврозоната увеличи риска от дефлация в някои области и подхрани убеждението, че Ецб ще бъде принудена да облекчи паричната си политика през следващите месеци. Намаление на лихвения процент би подкопало предимството на лихвения процент на еврозоната спрямо останалите основни валути.

Еврото спадна до 1.3478 долара, като последно се търгуваше на загуба от 0,7% за 1.3495 долара, след като изгуби 1,1% в четвъртък, записвайки най- големия си еднодневен спад за последните 6 месеца.

Краткосрочната подкрепа се намира на 1.3480. Ако това ниво бъде преминато, някои анализатори смятат, че следващата сериозна подкрепа може да се окаже на 1.3250 или дори на 1.30 долара.

Ецб ще заседава в четвъртък. Паричните пазари, които вече оцениха възможността за по- облекчена политика на Ецб през следващата година, сега оценяват шанса за ход през идните няколко месеца.

Губещата серия на еврото спрямо долара се оказа най- дългата за последните два месеца. Единната валута също така изгуби 0,3% до 133.24 йени, но спечели 0,2% спрямо британския паунд, който се оказа под напрежение след излизането на разочароващите данни за производството във Великобритания.

Доларът поскъпна с 0,4% до 98.73 йени, като записа 1,4% печалба на седмична база, постигайки най- доброто си представяне от средата на юли до сега.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от 6 основни валути, нарасна с 0,7% до най- високото си ниво от средата на септември до сега на 80.728, оставайки много над 9- месечното дъно на 78.998, достигнато само седмица по- рано.

Доларът поскъпна, след като Комитетът по отворения пазар, органът, взимащ решенията за политиката на Фед, пропусна да направи препратка към фразата от септемврийското си заседание, в която се споменават за затягане на финансовите условия.

За силата на долара допринесоха и данните, показващи, че производственият сектор в САЩ е нараснал с най- бързото си темпо за последните няколко години през октомври, въпреки частичното спиране на правителството в началото на месеца.

Президентът на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви в петък, че централната банка чака признаци за това, че инфлацията се е насочила нагоре, преди да започне да намалява масивната си програма за изкупуване на облигации.

Златото спадна, записвайки голям седмичен спад поради притеснения около Фед

Златото спадна с около 1% в петък, записвайки най- голямата си седмична загуба за последните 7 седмици, след като подновеното безпокойство относно това дали Фед ще намали програмата си за изкупуване на облигации принуди инвеститорите да намалят позициите си в кюлчета.

Благородният метал бе на загуба от 3% за седмицата, връщайки обратно печалбите, натрупани през предишните две седмици. Президентът на клона на Фед в Ричмънд Джефри Лакър заяви в петък, че пазарът на труда в САЩ се е възстановил достатъчно през последните 14 месеца, че да позволи на централната банка да намали стимулите.

Какъвто и да е знак, че от Фед са готови да намалят програмата си за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара вероятно ще се отрази негативно на цената на златото. Фондовете и институционалните инвеститори през последните години купуваха златото като средство за хеджиране на инфлационния риск и промените в паричната политика на централните банки.

Спот цените паднаха с 0,9% до 1314.63 долара за тройунция, увеличавайки загубите от 1,4%, реализирани в четвъртък.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 10.50 долара до 1313.20 долара за тройунция при обем на търговията около 20% под 30- дневната пълзяща средна.

Доларът се изкачи до 6- седмичен връх, след като данни за САЩ показаха, че производственият сектор на страната е нараснал с най- бързи темпове за последните 2- и половина години през миналия месец, макар че отделно четене постави под съмнение силата на ръста в производствената активност.

В допълнение, рязкото понижаване на инфлацията в еврозоната, което изведнъж накара пазарите да обмислят възможността Ецб да намали лихвения процент в близкото бъдеще, натежа върху еврото спрямо долара.

Като еталон за инвеститорските нагласи SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, докладва изходящи потоци от 34 тона през октомври, което е най- големият спад в притежанието на фонда от юли до сега.

Така размерът на общите изходящи потоци на фонда за годината възлиза на 479 тона или над 20 млрд. долара, докато наличните запаси са близо до 4- годишно дъно на 872 тона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *