Еврото изгуби 1,7% спрямо долара през май

Единната европейска валута затвори месец май със загуба от 1,69 на сто спрямо щатския долар на фона на широко разпространените очаквания за смекчаване на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ).

В петък EUR/USD нарасна до 1,3633 след тримесечния минимум от 1,3585 сесия по-рано. По този начин поскъпването в последната търговия за месеца сви седмичната загуба на европейските пари до 0,13 на сто.

Представените в петък данни показаха, че годишният темп на инфлацията в Италия и Испания се е забавил през май. Статистиката подчерта очакванията, че ЕЦБ ще предприеме стъпки за справяне с ниския ръст на потребителските цени, който е заплаха за крехкото възстановяване в еврозоната.

Доларът пък изгуби позиции в петък, след като потребителските разходи в САЩ спаднаха с 0,1% през април на месечна база. Прогнозите бяха за ръст от 0,2 на сто.

Същевременно изготвяният от Мичиганския Университет индекс на потребителските настроения се покачи леко до 81,9 пункта спрямо предварителната оценка за 81,8 пункта. Прогнозите бяха за скок до 82,5 пункта.

Американските пари останаха почти без промяна спрямо йената в петък, като USD/JPY затвори седмицата със спад от 0,14 на сто до 101,76. Еврото пък поевтинява спрямо японските пари, губейки 0,27% до 138,76.

Канадският долар отстъпи спрямо щатския си съименник в петък, след като официалните данни показаха, че темпът на икономическия растеж в Канада рязко се е забавил през първите три месеца на годината.

Канадското национално статистическо бюро съобщи, че брутният вътрешен продукт се е разширил с 0,3% през първото тримесечие, забавяйки се спрямо растежа от 0,7% през предходните три месеца.

USD/CAD докосна сесиен връх от 1,0868 преди да се смъкне обратно до 1,0844 в края.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *