Еврофиск – спецзвено срещу данъчните измами

Европейската комисия предложи днес да бъде създадена специализирана структура Еврофиск, с която в Европейския съюз да се води борба срещу данъчните измами и най-вече с измамите с Данък добавена стойност /ДДС/.

Предложението се съдържа в искане на комисията за промяна на приетата и действаща Регулация за административно сътрудничество в областта на ДДС.

Моята цел е на данъчните власти в страните от Европейския съюз да бъдат осигурени всички възможни технически и законови средства за борба с измамите с ДДС, които се извършват навсякъде в съюза. Така данъчните власти в една страна членка ще могат да защитават данъчните приходи в друга като свои собствени, заяви комисарят за митническата и данъчната политика Ласло Ковач.
Създаването на Еврофиск ще даде възможност за бърз обмен на точна информация по ДДС между всички страни в Европейския съюз, както и изготвяне на по-цялостна оценка на риска и на стратегически анализи.
Това трябва да помогне на страните членки да реагират бързо и навреме за спиране на измамите и разкриване на нарушителите, заяви говорител на Европейската комисия.
Той не бе в състояние да даде точна оценка колко средства се изпаряват от бюджета на Европейския съюз годишно заради мащабните измами с ДДС.
Очевидно е обаче, че проблемът е много голям. Когато Ерофиск заработи и започне обменът на данни, тогава и самият проблем ще бъде очертан много по-ясно, отбеляза говорителят.

Предложението трябва да бъде одобрено от страните членки на Европейския съюз и в Европейския парламент, за да се задейства. Европейската комисия очаква това да стане възможно най-бързо.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *