„Еврохолд България“ ще се опита да набере близо 250 млн. лв. от пазарите

Застрахователната група „Еврохолд България“ ще се опита да набере близо 250 млн. лв. от пазарите, с които да финансира дейността си в средносрочен план. В понеделник от публичния холдинг съобщиха, че подготвят увеличение на капитала на групата чрез емисия нови акции с обща номинална стойност над 52 млн. лв., както и издаване на облигационен заем на стойност до 100 млн. евро на борсата в Ирландия.

Решенията ще бъдат гласувани на извънредно общо събрание на акционерите, насрочено за 2 октомври.

На същия ден ще се проведе и извънредно събрание на акционерите на дъщерната застрахователна компания „Евроинс“, на което ще се гласува решение за отписването й от борсата. В началото на август основният подхолдинг в структурата на „Еврохолд“ – застрахователният „Евроинс иншурънс груп“ (ЕИГ), който е мажоритарен собственик на „Евроинс“, увеличи дела си в дружеството до 95% от капитала след търгово предложение към миноритарните акционери.

В търсене на свеж капитал

Плановете на ръководството на „Еврохолд“ предвиждат увеличение на капитала на холдинга с над 40 млн. лв. до близо 202 млн. лв., съобщават от компанията. За целта ще бъдат емитирани 40 336 250 нови акции, всяка с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 1.3 лв. Така при записване на цялата емисия през фондовата борса холдингът ще набере над 52 млн. лв. Емисията ще се счита за успешна, ако бъдат записани и платени поне половината от новите акции, с което групата би привлякла над 26 млн. лв., посочват от „Еврохолд“. Последната цена на акциите на компанията на борсата в понеделник беше 1.271 лв. за брой и пазарна капитализация от 205 млн. лв.

От холдинга уточняват, че предстои публикуването на проспект, в който ще бъде описано подробно как ще се използват набраните чрез увеличението на капитала средства. През последните няколко години групата придобива застрахователни активи в Централна и Източна Европа, като не крие амбициите си за продължаваща експанзия. Последната сделка, сключена през юли 2017 г., беше за застрахователния портфейл на гръцката банка Piraeus в Румъния.

Другото предложение, което акционерите на „Еврохолд“ ще гласуват в началото на октомври, е за издаване на облигационен заем на стойност от 40 до 100 млн. евро. Емисията ще бъде със срок пет години и максимална лихва 8% годишно. Книжата ще се търгуват на фондовата борса в Ирландия и ще бъдат емитирани в рамките на програмата за средносрочни еврооблигации (ЕMTN програма) на българския холдинг, одобрена през ноември 2016 г. от централната банка на страната. Тази програма позволява на компанията да привлича финансиране в избрани от нея периоди чрез облигационни емисии. Одобреният от ирландския регулатор таван за набиране на капитал по EMTN програмата на „Еврохолд“ е 200 млн. евро. През декември 2016 г. холдингът пусна първата си емисия еврооблигации по програмата и набра 40 млн. евро, над половината от които (22 млн. евро) бяха насочени към капитализирането на „Евроинс Румъния“.

„Еврохолд“ е първата българска компания и една от първите от Източна Европа, която използва EMTN (Euro Medium Term Note) програма. Емитираните по нея средносрочни дългови книжа са гъвкава форма на набиране на капитал, като характерен за програмата е улесненият процес по емитирането им – то може да става на траншове със стандартизиран проспект, което помага за улавянето на добри пазарни условия и улеснява търсенето на капитал на нови пазари.

Освен това емитентът има значителна гъвкавост по отношение на параметрите на отделните облигационни емисии – честотата и период на издаване на книжата, размер и лихва, и т.н. Допълнително предимство е, че не е необходимо емитентът да е член на борсата, което намалява регулаторната тежест.

Сваляне на „Евроинс“ от борсата

За началото на октомври е предвидено и общо събрание на акционерите на застрахователя „Евроинс“, на което ще се гласува отписването му от регистъра на публичните компании. През април мажоритарният собственик ЕИГ увеличи дела си в борсовото дружество до 90.7% от капитала и отправи търгово предложение за изкупуване на оставащите в миноритарни акционери около 1.6 млн. акции. Още тогава от „Еврохолд“ обявиха, че ако офертата бъде приета, възнамеряват да отпишат застрахователната компания от Българската фондова борса.

Първоначално предложената цена от 1.266 лв. за акция беше увеличена два пъти – първо до 1.27 лв., а впоследствие и до 1.30 лв. за брой. Сега от холдинга съобщават, че през първата половина на август ЕИГ е придобила близо 800 хил. броя от акциите на миноритарни собственици при цена 1.3 лв. за акция, информира в.Капитал. С това делът на мажоритарния акционер се е увеличил до 95% от капитала и се пристъпва към изпълнението на плана за отписването на „Евроинс“ от борсата.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *