Евтини плодове ще залеят пазара ни

Забраните за внос в Руската федерация, които наложи Кремъл, се отнасят за произведените продукти в САЩ, Канада, 28-те държави от ЕС, Австралия и Норвегия. Засега отсъства Япония, която също въведе няколко санкции срещу Русия и е вносител основно на риба и морски дарове.

В общия списък са включени месо от едър рогат добитък, свинско месо, месо и хранителни субпродукти от домашни птици, месо осолено, в марината, сушено или пушено, риба и ракообразни, мляко и млечни продукти, зеленчуци и кореноплодни за ядене, плодове и ядки, колбаси, готови храни на месна основа.

През 2013 г. българо-руският стокооборот е бил 5,375 млрд. евро, изнесли сме стоки за 573,5 млн. евро, а сме внесли за 4,784 млрд. евро. През 2013 г. медикаментите са били 29,2% от нашия износ за Русия, 5% са частите за автомобили, виното е било 2%. Експортът на плодове и зеленчуци е пренебрежим. Според експерти страната ни ще загуби между 10 и 12 млн. лв., заради спрения внос на хранителни продукти.

Русия готви втори пакет санкции, този път в сектора на промишлеността, съобщи Интерфакс.

Евтини чужди плодове ще залеят пазара ни заради ембаргото върху вноса на храни, което въвежда Москва.

Сериозно ще пострадат нашите производители, съобщи за „Преса“ Слави Трифонов, преседател на Съюза на градинарите. Организацията има два договора за експорт в Русия. Единият е с голямата верига супермаркети „Магнит“, която има 7200 магазина във федерацията. Другият е с търговец на едро на тържището в Санкт Петербург. В момента 600 т праскови са в наши хладилни бази. Забраната ще е тежък удар върху производителите, които са се надявали да изнасят също дини, пипер и зеле. Още вчера градинарите са получили информация, че руски търговци връщат обратно гръцки тирове с праскови. Част от тази продукция ще се появи на нашия пазар. Прасковите се предлагат по 25 цента на едро. Родните производители са се надявали да получат по 50 цента от износа в Русия. Вносът от ЕС е на по-ниски цени от родната продукция заради по-високите субсидии в други държави членки. Руското правителство разпространи списъка с храни, суровини и продукти, които в продължение на една година няма да влизат на пазара там. Ембаргото засяга всички държави, въвели и присъединили се към санкции срещу страната заради анексирането на Крим и ролята Ӝ в събитията в Източна Украйна. Засега няма ограничения за плодови и зеленчукови консерви, каза Антоанета Божинова, шеф на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Говори се, че е възможно руските власти да подготвят забранителен списък за всяка държава.

Сърбия готви голям износ

Сръбските производители на плодове и зеленчуци се готвят да увеличат износа си за Русия, след като страната наложи забрана за внос на храни от определени страни, включително и България.

Освен това сърбите ползват търговски преференции. Ако например митото за българските праскови е 183 долара на тон, за сръбските е нула. Нашите овощари подозират, че съседите ще се пробват да изнесат във федерацията българската продукция, която обаче ще искат да вземат на безценица.

Русия предлага на Турция да увеличи износа си на плодове и зеленчуци, съобщи вчера Сергей Данкверт, ръководител на „Росселхознадзор“. Въпросът ще се обсъжда днес. В същото време бразилски производители на птиче месо се готвят да заместят американските износители на руския пазар.

ЕС губи €12 млрд. заради ембаргото

ЕС ще загуби между 10 и 12 млрд. евро заради въведената от Русия забрана за внос на европейски хранителни и селскостопански продукти. Това съобщи посланикът на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас пред РИА Новости.

„Ембаргото ще предизвика колапс на европейските пазари“, предупреди председателят на френската Национална федерация на профсъюзите на селскостопанските производители Ксавие Бьолен. Според него, ако Русия не купува за 1 година европейски стоки, те няма да може да бъдат реализирани, което ще доведе до краткосрочни загуби и свиване на производството. Премиерът на Финландия Александър Стуб призна, че БВП на страната му ще отбележи спад най-малко с 0,5% до края на годината заради санкциите на Кремъл. Той подчерта, че ако загубите за бизнеса скочат над 1 млрд. евро, Финландия ще иска компенсации от ЕС.

Обезщетения може да иска и Полша, чиито плодове и зеленчуци от 1 август вече са ударени от руско ембарго. Белгия очаква загуби около половин милиард евро. Американските производители и износители на пилешко месо се надяват на „скорошното възстановяване“ на нормалната търговия с Русия. „В противен случаи много фирми в бранша ще фалират“, жалват се от Националния съвет на производителите на птиче месо и Съвета по износ на пилешко месо и яйца в САЩ. Канадските производители на свинско месо вече изпратиха протестна нота срещу новите ограничения.

„Пореден колапс за гръцката икономика“. С това заглавие излезе в. „Вима“.

„Ембаргото ще окаже влияние не само върху продажбите, но и върху цените на европейския пазар“, заявиха от холандското правителство.

Рублата се обезцени с 10 процента за година

Руската рубла се обезцени с 10% спрямо българския лев за последните 12 месеца. На 7 август м.г. 100 рубли са се разменяли за 4,45033 лв. Вчера официалният курс на БНБ беше 4,02089 лв. за 100 рубли. Само за последния месец руската валута загуби над 3% от стойността си спрямо лева. На 7 юли т.г. официалният курс беше 4,16328 лв. за 100 рубли.

Проблемите за руската валута настъпиха още при първите признаци за напрежение между Москва и Киев. За една година рублата се обезцени с близо 9% спрямо еврото и долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *