Едва 7% от трудовата сила в България е в земеделието

Едва седем процента от работещите в България, са заети в земеделския сектор, а повече от половината от заетите в селското стопанство са на възраст над 55 години. Данните бяха изнесени от министъра на земеделието Десислава Танева на дискусия за приоритетите на Европейската комисия за земеделие и създаването на работни места.

Еврокомисарят по земеделие Фил Хоган, който участва в дебатите, посочи, че една трета от новите работни места, създадени в Ирландия през последните години, са в земеделието и хранителната индустрия, докато у нас само 5 процента от брутната добавена стойност се създава от агросектора.Големият проблем на нашето земеделие е разпокъсаната собственост на земята, постави акцент министър Танева. 5 милиона хектара е селскостопанската земя у нас. Тя е разделена на десет милиона имота между 2,5 милиона собственици.Танева обеща до пролетта на 2016 година да бъде готов целият пакет от закони, свързани с поземлените отношения. Добрата новина е, че благодарение на европейското субсидиране, пустеещите земи у нас намаляват. Само 5 на сто от земеделската земя в България е необработваема, стана ясно в хода на дискусията.

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви амбиция политиката по земеделие да бъде един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *