Един милиард компютри догодина

Над 1 млрд. компютри ще се използват по света до края на 2008 г., сочат последните данни за PC пазара на фирмата за проучвания „Форестър“ (Forrester.com). Това огромно потребление ще се дължи най-вече на бързите темпове на растеж на развиващите се пазари и по-специално Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Откакто IBM пуснаха първия настолен компютър на пазара, бяха необходими цели 27 години, за да стане бройката на използваните компютри 1 млрд., но вторият милиард ще бъде достигнат доста по-бързо.

Прогнозите на фирмата сочат, че до 2015 г. ще се използват над 2 млрд. компютри по целия свят, като потреблението ще нараства със средно 12,3% на година. По-голямата част от бъдещия растеж на компютърния пазар ще идва от гореспоменатите четири страни.

До 2015 г. на техните пазари ще бъдат продадени над 775 млн. нови PC-та, което ще се дължи на спада в цените и увеличаването на доходите на човек от населението, като по този начин пазарът ще се отвори за милиони нови потребители.

„Форестър“ дори прогнозира, че само Китай до 2015 г. ще поеме нови 0,5 млрд. компютъра, което представлява огромен растеж, като се има предвид, че сега в страната се използват 54 млн. РС-та. Налице е възможност за растеж и на зрелите пазари. Forrester прогнозира продажби на 51 млн. компютъра в САЩ и Канада и 75 милиона в Западна Европа до 2015 г.

В доклада си фирмата хвали и инициативите на големите компании – като „50×15“ на AMD, програмата „World Ahead“ на „Интел“, „Microsoft Unlimited Potential“ и проекта за 100-доларови лаптопи „One Laptop Per Child“ (OLPC), които увеличават достъпа до компютърните технологии в развиващия се свят. „Форестър“ обаче съветва големите търговци в бранша като HP и „Lenovo“ също да направят крачка напред и да се включат в подобни инициативи, за да може индустрията да произведе достатъчно количество компютри и така да задоволи бъдещото огромно потребление на евтини PC-та.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *