Един процент от населението по света държи 82 на сто от световното богатство

Общо 82% от богатството по света е притежание на 1% от населението на планетата. Това показват най-нови данни на неправителствената организация „Оксфам“, цитирани от БНТ. Докладът бе оповестен преди началото на Световния икономически форум, който се открива утре в Давос.  Четири от всеки пет долара, спечелени през 2017 г., са в джоба на най-богатите хора в света. Същевременно най-бедната половина от човечеството не притежава нищо, според последния доклад на британската организация „Оксфам“. Едно от основните заключения в него е, че през изминалата година е регистрирано историческо увеличение на милиардерите, което прави още по-непреодолима пропастта между богатите и бедните.

„Докладът на „Оксфам“ тази година показва как икономиките ни възнаграждават богатите, вместо тежкия труд на милиони хора. С други думи, богатите стават по-богати, а хората на дъното остават в капана на бедността. Нашите данни сочат, че миналата година 82% от цялото богатство по света е било притежание на 1% от населението. Обратно, 3 милиарда и 700 милиона души нямат нищо, 0% от световния растеж през 2017 г.“, коментира Уини Биянима, изпълнителен директор на Оксфам.

От 2010 г. досега, т.е. малко след кризата през 2008 г., богатството на т.нар. „икономически елит“ се е увеличавало с 13% годишно, като пикът на този ръст е между март 2016 г. и март 2017 г. Това означава, че средно на година в света са се появявали по деветима нови милиардери. Но неравенство има и при богатите – на всеки десет милиардери девет са мъже.

Според проучване на „Оксфам“, проведено сред 70 хиляди души в 10 страни, две трети от анкетираните смятат, че спешно трябва да се намали пропастта между бедните и богатите. Посланието на неправителствената организация преди икономическия форум в Швейцария е да се сложи ограничение над дивидентите на акционерите и ръководителите на предприятия, да се приключи с разликите в заплащането на жените и мъжете и да се продължи битката с данъчните убежища.

Давос е планински курорт и ски-център е известен главно като мястото на провеждане на Световния икономически форум, понякога наричан само „Давоски форум“. Историята на града започва с това, че още през 19 век лекарите признали полезността на микроклимата на високопланинската долина за болните от белодробни заболявания. В средата на 20 век  градът придобива известност като моден център за ски алпийски дисциплини. В Давос всяка година се провежда международен турнир по хокей, известен като „Купата на Шпенглер“.

 

Милен АТАНАСОВ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *