Екология и бизнес в изложба „Природа, лов и риболов“

Ловци и лесничеи, въдичари и заклети любители на родната флора и фауна си дават среща от днес до края на седмицата на територията на Панаирното градче в Пловдив. В града под тепетата министърът на земеделието и храните /МЗХ/ проф. Христо Бозуков откри 22-то издание на международната изложба „Природа, лов, риболов“ и специализираната изложба „Цветна пролет“. „Природа, лов, риболов“ се провежда под егидата на МЗХ и представя широка гама изделия от сферата на ловния, риболовния и алтернативния туризъм и свързаните с тях браншове. Според организаторите от днес до 2 април специалистите ще открият нови идеи и партньори, а посетителите – много новости и атракции.
В приветствието си проф. Бозуков подчерта, че изложението се е утвърдило като важно и делово средище на фирми и специалисти в горското, ловното и рибното стопанство, той е и поле за представяне на новости в спорта и туризма. Той съобщи, че през 2016 година има нов национален рекорд при трофеите от елен лопатар, а приходите от организиран ловен туризъм са почти 6 милиона лева. Това, по думите му се дължи на условията, които страната ни предлага – уникална природа, поддържана база, богато разнообразие от едър и дребен дивеч. С това българското ловно стопанство се нарежда сред водещите световни ловни дестинации, каза още министърът. Проф. Бозуков допълни, че тази година „Цветна пролет“ събира с над 30 на сто повече участници от 2016 г. и за първи път има чуждестранни партньори от Гърция.
Международната изложба „Природа, лов, риболов“ се утвърди и показва как съчетаването на бизнес и екология създава възможности да се развият както иновативни стопански дейности, така и индустрията на свободното време. Това каза главният директор на Международния панаир, организатор на събитието, Иван Соколов. По думите му България не изостава от тази световна тенденция, ако се съди по представянето на фирмите в двете изложби, които отбелязват ръст на участниците и ангажираните площи. Това, според Соколов е знак за предлагане на повече продукти и услуги, за повишена активност. Важен аспект е и зелената икономика, която е представена чрез държавните горски предприятия, организирани от Изпълнителната агенция по горите, добави той. Соколов подчерта, че за успешното развитие на изложението имат заслуги и останалите партньори – Националното ловно-рибарско сдружение, Съюзът на ловците и риболовците в България и Българския ловно-рибарски съюз.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *