ЕКОФИН поиска нова архитектура на финансовите регулации до декември

Можем да говорим много относно детайлите на стратегиите за излизане от кризата, но успехът ще зависи от изграждането на нова архитектура на финансовите регулации, която трябва да бъде осъществена през декември. Това заяви шведският финансов министър Андрес Борг след заседанието на ЕКОФИН в Брюксел. „Липсата на подобно решение ще покаже, че Европа не може да се поучи от уроците на последната финансова криза и ще остане в много проблематична ситуация“, категоричен беше финансовият министър.

По време на срещата бяха обсъдени още промените в директивата за капиталовите изисквания, бюджетните дефицити и предложения за данъците на тютюневите изделия.
Съветът на министрите прие предложенията за Директивата за капиталовите изисквания ІІІ. Този нормативен акт е много важен за банковата регулация в сферата на финансовите пазари. Сега директивата ще влезе в Европейския парламент, където ще получи и финалното одобрение. Един от основните текстове в документа е за ограничаване на банковите бонуси.
Министрите на финансите приеха и предложението за промяна на данъчната политика по отношение на тютюневите изделия. В мерките е заложено минимално ниво на данъка върху тези изделия.
По време на заседанието на ЕКОФИН бяха обсъдени и бюджетните дефицити на държавите членки. Официално становище на Европейската комисия по този въпрос се очаква по-късно днес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *