Експерти:Мрачно икономическо бъдеще пред ЕС

Министрите на финансите на 27-те се събраха в Брюксел. Срещата им последва тази на министрите от Еврозоната. Това всъщност бе първото заседание на съвета по икономически и финансови въпроси на шведското председателство на ЕС.
Припомняме, че Швеция пое председателството на 1 юли и увери, че ще се бори с всички сили срещу последствията от световната икономическа криза. Последните статистически данни за Европа обаче никак не са окуражаващи.
Коментарът на Матьо Меол, специалист по икономика във Фондацията за прогресивни изследвания е, че перспективите за близкото бъдеще на Европейския съюз са доста мрачни. Според последните статистически данни безработицата в Еврозоната в момента е около 8,9%. Прогнозите са до края на годината нивото на безработица да се увеличи до 9,5%.
Смята се, че през 2010 г. ситуацията ще продължи да се влошава. Говори се за безработица от 10% през предстоящата 2010 г. Това е едно напълно реално предположение, което ще означава, 25 милиона повече безработни в сравнение с 2007 г.
Що се отнася до икономическия растеж – статистическите данни показват, че икономическия растеж в страните от Еврозоната е отрицателен. Това означава, че се намираме в период на спад, на унищожаване на натрупаните до момента богатства…Прогнозите за икономически растеж до края на 2009 г. са меко казано скромни. Повечето статистически институти говорят за цифри от -5,1% до -4,1%.
Все пак има някои позитивни знаци, информира Днес+. Според мнозина можем да се надяваме на нулев икономически растеж до края на 2010 г., подпомогнат от плановете за стимулиране на икономиката, изготвени от европейските правителства и от мощното инжектиране на средства в банковата система на Европа.
Тук обаче е мястото да припомним, че Европейската централна банка оказва огромен натиск върху търговските банки да трансформират тези инжекции в заеми за потребители и компании, за да може в крайна сметка икономическият растеж през 2010 г. да достигне положителни стойности. Информацията е на РФИ.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *