Експерти: Вдигането на доходите е популизъм и предизборен ход

Те съветват да не бързаме изобщо  с ентусиазма по отношение на обещаното увеличение на заплатите и пенсиите през 2013 г., тъй като това намерение да е свързано с предстоящия вот., при положение, че се мълча три години и не се обели и дума по този въпрос, а напротив;
 
Пред Нова ТВ политологът Татяна Буруджиева заяви, че вдигането на минималните работни заплати до 310 лв. и на пенсиите с 10% е просто един предизборен ход. По думите ѝ всичко, което се прави преди изборите по отношение на доходи, не може да бъде тълкувано по друг начин, освен ако не става дума за реална политика.
„На финансовия министър не му е работа да обяснява какви ще са доходите на хората. Неговата работа е да гарнатира политики, които се формулират от правителството“, коментира още Буруджиева, визирайки Симеон Дянков. Според политолога той „приказва неща, но не знаеш след две седмици какво ще каже“.
Подобно е мнението и на икономиста Владимир Каролев. Той вижда популизъм в обещанието за по-високи доходи, но „не е задължително да е лош“. Каролев смята, че това, което правителството обещава, може да се случи и в действителност.
Той обаче е категоричен, че покачването на минималната работна заплата ще се отрази зле на икономиката на страната. Това като цяло е вредно за една държава – неслучайно едни от най-развитите европейски страни като Норвегия, Германия, Австрия, Швеция и Финладния въобще нямат понятие „минимална работна заплата“.
А повишението на пенсиите с 10 на сто ще струва на държавата между 600 и 800 млн. лева. Тази мярка би излязла по-евтино на бюджета, ако стане факт от 1 април 2013 г., изчисли Каролев. С това експертът потвърди думите на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, която вчера обясни, че ако мярката влезе в сила оттогава, а не от 1 януари с. г., това би спестило на страната ни 200 млн. лв.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *