Експерти: Високите лихви по кредитите у нас задушават икономиката

Лихвите по жилищните и потребителските заеми у нас са в пъти по-високи от тези в Западна Европа. Чужда банка с клон и у нас дава кредит с оскъпяване от процент и половина в Германия например, а българските й клиенти плащат лихва 7-8 на сто.

Според експерти това задушава родната икономика, тъй като я прави неконкурентоспособна. Високите цени на заемите дават допълнителни основания на подозренията за банков картел у нас, категорични са анализаторите.

Ръстът на родната икономика може да бъде ускорен многократно, ако банките дават заеми с условия, доближаващи се до тези в Западна Европа. Това обявиха пред ТВ Европа ангажирани с темата юристи и депутати. В момента цената на кредитите у нас е в пъти по-висока от тази в останалите страни от ЕС.

Политиката на банките в България да държат лихвите си по-високи от пазарноопределените в Европа поражда съмнения за негласна договорка или картел, на мнение са експертите.

Затова юристи настояват за пълно синхронизиране на Европейските директиви за защита на потребителите на кредити с родното законодателство. Според юристите пък КЗК трябва да проведе задълбочено проучване на дейността на банките у нас.

 

 

infobulgaria.info

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *