Експерти на „Мерил Линч“ ще правят финансов анализ на „Кремиковци“

„Вчера се свързахме с „Мерил Линч“, които деклариха , че им е възложено и ще правят финансовия анализ на „Кремиковци“, каза по БНТ тази сутрин министърът на икономиката Петър Димитров.

Той уточни, че в близките дни експерти на „Мерил Линч“ ще дойдат в София и ще работят поне 2-3 месеца.

„Ние държим комбинатът да работи, докато се прави този анализ“, подчерта министърът и потвърди, че е ясно желанието на Прамод Митал да продава. Той заяви условието на българската държава Митал да осигури ресурс за функционирането на „Кремиковци“, докато трае анализът.

Петър Димитровизтъкна, че за около 90 млн.евро са продадени имоти на „Кремиковци“ през изминалите 3 години, без тези пари да са инвестирани в екологични мероприятия.

„Има нереализирани плащания към държавата и затова тя налага запор, за да си вземе парите“, изтъкна Димитров. Той уточни, че става въпрос за около 5 000 дка около рудника на „Кремиковци“, собственост на Митал, но с особен статут и не може да се продава без разрешение на държавата.

Министърът акцентира върху това, че „заради спекулативни интереси на шепа хора, държавата не може да жертва „Кремиковци“. 900 млн.лева са приходите от продажби на продукция през миналата година“.

Според Димитров „в последно време дори крайните авантюристи за комбината проявяват нотка на разум и искат да се предприемат действия за запазване на комбината“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *