Експерти прогнозират енергийни проблеми в Германия след 2012 г.

Затварянето на АЕЦ може да изправи още през 2012 г. германската икономикатаи жителите на странататпред остър недостиг на електроенергия, коментира „Дойче Веле“.
Мощностите на германските електроцентрали в близко бъдеще няма да бъдат достатъчни, за да задоволят нуждите на страната от електроенергия, смятат експертите от Германската агенция по енергетика (DENA).
В изследването се казва, че „съществуващите в Германия електростанции трябва да се експлоатират по-дълго, отколкото се е предвиждало, за да бъдат избегнати енергийните дупки и да се осигури енергийната сигурност“.
Това се отнася както към обичайните, така и към атомните електростанции. Експертите предупреждават за растящите цени на енергията и посочват необходимостта от бързото строителство на нови електростанции, включително и работещи на въглища.
Даже в случай, че енергийната програма, която предвижда съкращаването на консумацията на електроенергия, бъде успешно реализирана от федералното правителство, през 2012 г. ще се появят първите проблеми, се казва в анализа.
През 2020 г. в страната ще има недостиг на 11700 мегавата, което е равно на производството на 15 големи електростанции, или на една седма от общата консумация в Германия.
Но правителствените прогнози, предвиждащи не само съкращение на консумацията на ток, но и съществена промяна в енергийния баланс на страната за сметка на интензивното използване на възобновяеми енергийни източници, могат да се окажат прекалено оптимистични.
В такъв случай недостига на енергия може да бъде значително по-голям и това автоматично ще доведе до повишаване на нейните цените, заявяват експертите. Те смятат, че изходът се намира преди всичко в удължаване на срока на експлоатация на атомните централи.
Ако АЕЦ работят средно по 52 години, т.е. с 20 години повече от планираното, тогава проблемът може да бъде отложен с 10-15 години, смятат авторите на доклада.
В случай, че АЕЦ бъдат закрити, даже внасяната енергия няма да спаси Германия. В момента в страната се изграждат 15 нови електростанции, около 70 проекта се разработват, но едва шест от тях могат да бъдат реализирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *