Експерт: Фискалният резерв е трагично малък

Според него икономиката в България не е в много добро състояние. По думите му рецесията ще влияе и върху приходите в бюджета, и върху цялостната обстановка. „Дефицитът в бюджета за първия месец на годината беше над половин милиард лева, което е доста притеснителна ситуация“, смята той.
„Приходите не вървят по начина, по който са предвидени. Част от обяснението е, че се промени събирането на данъците, което отлага приходите малко по-нататък в годината“, коментира още Чобанов.
Според него във фискалния резерв има критично малко средства. По данни Министерството на финансите той е в размер на 4,1 милиард лева. „Това е трагично малко“, заяви Чобанов.
Според него служебният кабинет трябва да поддържа нивото на фискалния резерв – това е условие за стабилността на икономиката.
Вземане на кредит в момента трябва внимателно да се обмисли. Какво означава да се увеличават заплатите? Това не може с един еднократен кредит. Тези заплати са за всяка следваща година“, смята икономистът.
По думите му по-важно е държавата да не фалира. „Да се ограничат раздутите разходи – текущите разходи. Държавните ведомства да харчат по-малко за издръжка. Да започне да се попълва фискалният резерв“, коментира още Димитър Чобанов.
„Трябва да се осигурят условия да има прозрачност как се харчат парите“, каза още той.
Същевременно председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза, че ако тази обстановка продължи, ще се влоши икономическата среда, включително и на износа.
„Служебният кабинет има шанс, че няма да се кандидатира на предстоящите избори и е предпазен от популизъм. Има възможност да прави това, което трябва да се направи като спазва Закона за държавния бюджет. Да не се подвежда на натиска за увеличение на доходите със заеми“, каза Велев.
Според него, ако се увеличат пенсиите и бюджетните заплати със заеми – първо няма да има ръст в икономиката, второ – ще се увеличат доходите не на гражданите, а на монополите и трето – ще се увеличат доходите на чуждите производители, тъй като нашето производство е притиснато. „И всички ние ще плащаме лихви по тези заеми“, каза той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *