ЕК може да излезе с нов доклад за българското правосъдие по всяко време

Говорителят на ЕК Фредерик Венсан заяви, че засега ЕК няма да коментира личността на избрания нов главен прокурор Сотир Цацаров, както и процедурата по избора му, предаде БНР. ВСС избра в петък мечерта Сотир Цацаров за нов главен прокурор, като за него гласуваха 18 души, трима бяха против и пак толкова се въздържаха.
Останалите двама кандидати – Галина Тонева и Борислав Сарафов дори не бяха подложени на гласуване, защото това позволяваха правилата, информира „Дневник“.
Венсан каза, че само преди дни неговият колега Марк Грей много ясно е изразил очакванията на ЕК, които са били изборът на нов главен прокурор да е честен и обективен при гарантирана тайна на вота.
Към това Венсан добави, че „никой няма интерес хората, избрани на ключови ръководни постове, да започват работата си под сянката на несигурността“.
Венсан беше категоричен, че мониторингът върху правосъдието и вътрешните работи продължава и ЕК може във всеки един момент да реши да направи коментари или да изготви доклад.
На 19 декември ЕК предупреди, че ще следи много отблизо предстоящия избор на новия главен обвинител, като още тогава говорителят на Комисията Марк Грей определи два важни момента – спазването на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност и тайната на вота.
Грей заяви, че гласуването със сигурност трябва да е тайно, добавяйки, че ЕК не може да управлява този процес и да се намесва в гласуването на Висшия съдебен съвет.
„Ние ще следим в детайли това, което ще се случи, и в началото на следващата година ще го включим в общия си доклад до съвета за прилагането на механизма за сътрудничество и проверка“, коментира Марк Грей.
Той уточни, че не става дума за извънреден доклад за България, а за част от редовната комуникация по темата на ниво работни групи между комисията и съвета.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *