ЕК настоява за единен ипотечен пазар

Това е една от 50-те мерки в Акта за единния пазар на ЕС – документ, с който ЕК цели да улесни живота на предприемачи, работници и потребители, съобщава в.“Сега“.
Еврогражданите често получават отказ, когато потърсят ипотечен кредит в друга страна или пък поискат заем от банка в своята родина за покупка на имот другаде в ЕС, се констатира в акта. Освен това търсенето на най-изгодната лихва или на най-добрия банков продукт в различни държави от съюза е трудно и дори невъзможно поради липсата на съпоставителна информация.
Бъдещата директива трябва да направи възможно български бизнесмен например да вземе безпроблемно заем от банка в Германия, Франция или Австрия.
Еврокомисията ще предложи законодателни промени за по-добър достъп до основни банкови услуги. Тя ще прикани банковия сектор сам да представи до края на 2011 г. мерки за по-голяма прозрачност и съпоставимост на банковите такси. Сега клиентите не могат да разберат и да сравняват сложните тарифи и условия на трезорите за такси и комисиони и това често ги спира да си открият сметка или да закрият сметка, по която плащат прекалено скъпо.
Възложен от комисията анализ на 224 банки в ЕС показал, че данните на сайтовете не са достатъчно ясни и изчерпателни и в 66% от случаите се налага търсене на допълнителна информация за такси и комисиони. Същият анализ разкрил, че цените на банковите услуги силно варират в ЕС и че разходите за банкови сметки в отделните страни се разминават значително.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *