ЕК облекчи правилата за получаване на средства от еврофондовете

Европейската комисия прие на седмичното си заседание нови облекчени правила за получаване и ползване на средства от различните фондове на Европейския съюз. Тези фондове ще възлязат на огромната сума от 975 милиарда евро през следващите седем години.

Залегнали в така наречената Нова финансова регулация, новите правила предвиждат сериозно намаляване на бюрократичните изисквания с цел да се облекчи достъпът да фондовете. Много по-малко документи ще се изискат при кандидатстване за грантове до 20 000 евро. Предвижда се да бъде премахнато изискването за финансови гаранции при отпускане на суми под 60 000 евро, като в такива случаи само ще се прави оценка на финансовия риск. Увеличава се също сериозно таванът на отпускани средства с различни цели, съобщи БТА.

Опростените и по-практични решения, предлагани в новите финансови правила, създават възможности за много по-добро и успешно използване на фондовете на Европейския съюз. Засилената прозрачност и отчетност ще повишат ефективността при харченето на средства и ще защитават интересите на данъкоплатците в съюза, заяви еврокомисарят за финансовото планиране и бюджета Далия Грибаускайте

С цел да се увеличи прозрачността от 2008 г. ще се изисква получателите на средства от структурните фондове на Европейския съюз, на селскостопански субсидии и по линия на програмите за външна помощ, да бъдат публично разгласявани.

В същото време Европейската комисия ще засили мерките за борба с евентуални измами и прояви на корупция. Ще бъде създадена централна банка данни за организациите, изключени от получаване на средства от европейските фондове, като тези данни ще бъдат обменяни между институциите на Европейския съюз и страните членки. В същата банка данни ще бъде заложена и всякаква възможна информация за фирми и организации, осъдени за измами или корупция в страни от Европейския съюз или в трети страни, които се опитват да получат средства от фондовете на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *