ЕК понижи прогнозата си за българската икономика

Донякъде изненадващо Европейската комисия (ЕК) леко понижи очакванията си за ръста на българската икономика през тази и следващата година. През есента нагласите бяха за увеличение от 3.8% и 3.6% съответно през 2018 и 2019 г., сега ревизията е с по 0.1 пр.п. надолу. Брюксел очаква потреблението да е двигател на икономическия растеж, а средствата от ЕС да стимулират публичните инвестиции. Не става ясно защо институцията е понижила прогнозата си за България, няма и друга страна в региона с ревизия надолу.

В същото време комисията увеличи очакванията си за еврозоната и за ЕС-27 като цяло съответно с 0.2 и 0.3 пр.п. до 2.3% и 2.5% ръст на БВП през 2018 г. Причините са добри данни от пазара на труда, положителни нагласи на бизнес и потребители, растяща световна търговия, посочват от Брюксел.

Поглед напред…

Въпреки лекото влошаване на очакванията зимната макропрогноза на комисията за България не се отклонява значително от есенната. Брюксел продължава да очаква растежът на икономиката през 2018 г. да се движи предимно от силното вътрешно търсене. Значителен принос ще имат и публичните инвестиции, които ще се активизират успоредно с ускореното усвояване на средствата от ЕС през следващите две години.

Приносът на външната търговия към растежа на БВП пък навлезе в отрицателна територия още миналата година и ще си остане там и през текущата. Според прогнозата на ЕК износът ще изпревари отново вноса на стоки и услуги чак през 2019 г.

Нагоре се очаква да вървят и цените през следващите две години. Докато 2017 г. завърши с инфлация от 1.2%, нагласите са за повишение до 1.4% през 2018 г. и 1.5% през 2019 г. Обяснението – цените на петрола на международните пазари, които продължават да оскъпяват електроенергията. Принос за инфлацията обаче ще имат и доходите на домакинствата, които успоредно с частното търсене вървят нагоре, информира в.Капитал.

…и навън

Докато нагласите за България леко се понижават, очакванията за еврозоната и ЕС като цяло са нагоре. Според еврокомисаря по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси благоприятната икономическа обстановка трябва да се използва за провеждането на реформи. „Икономическият растеж е също така по-балансиран, отколкото беше преди едно десетилетие, и ако приложим подходящи структурни реформи и отговорни фискални политики, той може да бъде и по-траен. Тази възможност за извършване на реформи няма да продължи дълго време — сега е моментът да вземем необходимите амбициозни решения за укрепване на Икономическия и паричен съюз“, счита той.

Сред страните от Централна и Източна Европа България е единствената, при която се отчита понижение на очакванията през 2018 г., а най-значително подобрение регистрира Полша – с 0.4 пр.п. нагоре до 4.2%. В региона най-голям ръст на БВП се очаква да отчете Румъния (4.5%), а сред страните – членки на ЕС, начело застава Малта с 5.6%.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *