ЕК предлага 6000 евро за мигрант

Европейската комисия предложи днес да помогне на страни членки, които се съгласят да приемат спасени в морето мигранти, като им осигури средства и експертни групи. Това стана, след като новото популистко правителство в Италия пое твърда линия на отпор по въпроса, предадоха ДПА и Франс прес.ЕК предлага 6000 евро за мигрант.

Резултат с изображение за емигранти лагери

ЕК предлага всяка държава членка да получава по 6000 евро за всеки приет мигрант, предаде Асошиейтед прес. Изпълнителният орган на ЕС изтъква, че желае да даде „пълна финансова подкрепа“ на всяка членка на общността, която се съгласи на нейна територия да бъдат създадени контролирани центрове, където ще се преценява кои чужденци се нуждаят от международна защита и кои нямат право да останат на континента и ще бъдат експулсирани.
Броят на мигрантите, които прекосяват Средиземно море, за да достигнат Европа, миналата година намаля, но въпросът отново стана много актуален, след като Италия затвори пристанищата си за спасителни кораби, изтъквайки, че други държави от ЕС трябва да приемат повече мигранти.
ЕК предлага идеята за създаване на контролираните центрове за мигранти да бъде изпробвана, колкото се може по-скоро на територията на желаещи държави членки, където мигрантите са стъпили на сушата.
„Готови сме да подкрепим държави членки и трети страни за по-добро сътрудничество при дебаркиране на спасените в морето“, каза комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и добави: „Но, за да може това да сработи веднага на терен, трябва да сме единни“.
Съгласно тази схема Европейският съюз ще осигури експертни групи, които да помагат при приемането на мигранти на сушата и ще идентифицират онези, които се нуждаят от защита, като улесняват връщането на икономически мигранти, които нямат право да останат.
Екипи с до 315 гранични полицаи, преводачи, специалисти по даване на убежище, служители по сигурността и по връщането на мигранти може да помагат при приемането на кораби, които превозват средно по 500 души, каза ЕК.
Освен това, държавите членки, които се съгласят да приемат кандидати за убежище, ще получават по 6000 евро за всеки прехвърлен на тяхна територия мигрант, докато държавите, в които пристигат лодките, може да получават по 500 евро за всеки, стъпил на техния бряг.
Посланиците от ЕС трябва да обсъдят предложението в сряда, каза ЕК, като е възможно бързо да се въведат временни параметри за схемата.
Не е ясно обаче кои държави членки биха искали да приемат тази схема.
Междувременно ЕК каза, че работата по платформите за дебаркиране в Северна Африка ще бъде придвижена на среща идната седмица с Международната организация по миграция и Международната агенция на ООН за бежанците.
Европейската комисия изключи задържане на мигранти или обособяване на лагери в Северна Африка, като същевременно обеща да зачита международното право и човешките права.
Хората, които преминават през платформите за дебаркиране, ще получават помощ при завръщането си у дома, ако не са подали молба за убежище по съответния ред.
Някои от мигрантите, които се нуждаят от международна защита, ще получават възможност за заселване в Европа, информира economynews.bg.
ЕС ще си сътрудничи със заинтересуваните държави „на равни начала“, каза Европейската комисия, посочвайки, че общността може да предложи подкрепа „в съответствие с тяхното специфично политическо, социално-икономическо и свързано със сигурността положение“.
Смята се, че платформи за дебаркиране може да бъдат създадени в Алжир, Тунис, Либия и Египет. Досега обаче, нито една северноафриканска държава не е изразила желание да сътрудничи по въпроса.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *