ЕК размрази 110 млн. евро от спрените плащания по САПАРД

ЕК възстановява спрени плащания за България по програмата САПАРД в размер на 110 млн. евро. Решението е било обявено от ресорния комисар Мариан Фишер Бойл по време на срещата и с министъра на земеделието Мирослав Найденов. Това съобщи говорителят на ЕК Майкъл Ман.
„Еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Бойл тази сутрин разговаря с министър Мирослав Найденов и обяви пред него, че България е изпълнила всички елементи от плана си за действие за подобряване на управлението на средства по САПАРД. Нашето заключение е, че страната е направила всичко, което се очакваше от нея, затова отблокирахме близо 110 млн. евро, които бяха замразени миналата година.”
По-късно вицепремиерът Симеон Дянков каза, че еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Бойл е дала нареждане 19 млн. евро от тези средства да бъдат отблокирани незабавно.
Според земеделския министър Мирослав Найденов, възстановяването на плащанията е било невъзможно до този момент, защото предишното правителство е отказвало да състави и внесе в Брюксел списък на изпълнителите на съмнителни проекти. „Ние трябваше да направим нещо за дни, което е трябвало да направят за месеци – вписване в книгата на длъжниците на проектите, които бяха поставени под съмнение в Главна дирекция „Земеделие”. Предното правителство не изпълни тези ангажименти и в този смисъл нямаше да има въобще решение. Категорично те са отказвали да изпълнят този регламент. Направихме го, 58 проекта, вписани са, ангажира се и българската прокуратура да извърши незабавна проверка. Днес получихме потвърждение от еврокомисаря, че те приемат това, което сме направили.”

Финаниси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *