ЕК: 11 страни в ЕС са пред финансови рискове

11 страни членки на Европейския съюз, включително Франция, Италия и Великобритания, са изправени пред големи рискове за устойчивостта на държавните си финанси.Причината е, че дори след 10 годинидържавният им дългвсе още ще бъде висок, обяви днес Европейската комисия, цитирана от Ройтерс и БТА.

В доклада си за фискалната устойчивост ЕК посочва, че Белгия, Ирландия, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Португалия, Румъния, Словения, Финландия и Великобритания са изложени на голям риск. Докладът се основава на макроикономическите прогнози на Еврокомисията за всички 28 членки от ноември миналата година, които оценяват развитието на икономическите показатели две години напред.

Документът не съдържа препоръки, но Комисията по-късно трябва да изготвипрепоръки за всяка страна.Анализът на устойчивостта не включва Гърция или Кипър, тъй като за тях все още са в силамеждународни спасителни програми.

Според ЕК в никоя европейска страна в краткосрочен план няма рискове за фискалната устойчивост. За Италия обаче се посочва, че някои фактори като брутният и нетен дълг, брутните финансови нужди и обемът на „лошите“ кредити сочат „предизвикателства“ в краткосрочен план. Подобни коментари са отправени към още 15 страни.

Държавите с най-добра фискална устойчивост и с най-ниски рискове в краткосрочен, средносрочен и дори дългосрочен план са Дания, Германия, Естония и Латвия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *