Електромобилите все още са под 5% в Европа

Продажбите на електрически превозни средства и хибриди в Европа нараснаха с 52% през последното тримесечие на 2019 година, но в абсолютно изражение те все още не са конкуренти на автомобилите, базирани на двигатели с вътрешно горене.Електромобилите все още са под 5% в Европа.

Около 520 хиляди електромобила и хибрида са продадени в Европа през 2019 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Компактни модели ще раздвижат пазара още тази година

Според експерти от анализаторската компания Canalys, в периода октомври-декември 2019 г. в Европа са продадени 160 000 превозни средства с „нови видове енергия” (NEV). В категорията влизат автомобили с батерии, горивни клетки и хибриди.Електромобилите все още са под 5% в Европа.

Данните сочат ръст от 52% в продажбите на NEV през четвъртото тримесечие на 2019 г., спрямо същия период на предходната година. Делът на NEV от общите продажби на автомобили обаче е едва 4,4%, информира technews.bg.

Резултат с изображение за „електромобили европа“

Ако говорим за годината като цяло, за 12 месеца са продадени приблизително 520 хиляди NEV от общо 15,3 милиона автомобила, което означава, че делът на превозните средства с нови видове енергия не надвишава 3,4%.

Според анализаторите, излизането на по-достъпни модели от компактен клас през първата половина на 2020 година ще ускори разпространението на електрическите превозни средства.

Резултат с изображение за „електромобили европа“

Очаква се компактни модели да пуснат компании като Honda, Mini, Opel/Vauxhall, Peugeot и VW. Тези автомобили ще струват от 30 000 до над 40 000 евро и ще могат да изминават от 200 до 500 км без презареждане.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *