Електротехниката и електрониката са на първо място по износ в България

Електротехниката и електрониката са на първо място по износ в България. Стойността на износа на бранша за 2018 г. достига близо 7 млрд. лв. или малко над 12% от общия износ, който страната ни е реализирала. Това показват данните на Националния статистически институт и на Българската асоциация по електротехника и електроника, член на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Снимка: iStock

От 2007 г. до края на миналата година това е секторът с най-значителен прогрес в износа, като за периода той се е увеличил 4 пъти. В самото начало общата му стойност е била над 1,5 млрд. лв., а в края на 2018 г. достига  6,963 млрд. лв. Така за 11 години постепенно успява да измести износа на минерални горива, мед и медни изделия, облекла и от пето място се е изкачва до първо.

 

Позициите № 6, 9 и 13 не са включени в сумарните данни за бранша (табл.1, фиг.1 и фиг.2), тъй като за комбинираната номенклатура те са в група 84. Тези продукти се произвеждат от бранш „Електротехника и електроника“ и заедно с тях общият износ на бранша през 2018 г. реално достига стойност 6963 млн. лева и 12,6% от износ на страната.

Водещи продукти в износа от България на бранш „Електротехника и електроника“ през 2018 г.

Най-големият пазар на сектора е Германия

За Германия се изнасят 20% от общия експорт. Като от 2016 г. страната ни изнася за водещата икономика на ЕС повече продукти на електротехниката и електрониката, отколкото внася. За миналата година България е експортирала към Германия продукти от сектора за над 1,1 млрд. лв. Сред тях водещи са хладилници, електрически апарати, кабелни форми за автомобили, електрически табла, пултове, панели, конзоли и др.

Според специалисти, браншът има потенциал за още по-голям прогрес в износа на продукти на електротехниката и електрониката, но среща проблеми при намирането на квалифицирана работна ръка.

Двустранна търговия между България и Германия с продукти на електротехниката и електрониката

Източник: Федералната статистическа служба на Германия

* Браншът „Електротехника и електроника“ обхваща изцяло два раздела и един клас от трети раздел на класификатора на икономическите дейности КИД-2008 (NACE rev2):

– „26 Производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти“;

– „27 Производство на електрически съоръжения“;

– „29.31 Производство на електронни и електрически части за автомобили“.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *