Емилия Недева: Не може да се дава срок по милост на този ВСС

Какъвто и ход на направи този ВСС в този му състав, той винаги би бил компрометиран от тези скандали, които те сами си произведоха. Това коментира в предаването „Преди всички” адвокат Емилия Недева от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, която се включи към призивите за оставки на членовете на ВСС и на новоизбрания председател на Софийски градски съд Владимира Янева.
Недева подчерта, че различното сега от предходните кризи в съдебната система е, че се дискредитира ВСС на много нива. Това не е един акт, това не е една стъпка, не става дума за конкретно решение – става дума за едно същностно объркване първо в критериите, които той трябва да има за подбор на административни ръководители, на второ място – обърканата му дисциплинарна политика, която даде разнопосочни сигнали /в декларацията си сме посочили, че става дума за случая с Красьо/. Според нея сигналите, които излъчва ВСС, както към магистратите, така и към обществото, не говорят добре за неговата политика.
Предстои избор на състав на специализираните съдилища и на специализираните прокуратури. Там какъв критерий ще бъде приложен? Може ли обществото да има доверие в този критерий, след като това, което Лазар Груев нарече „раздвоение на личността”, се прояви между първия и втория тур на избора за председател на СГС – становището е, че там е упражнено някакво влияние, в противен случай няма логика да си промениш мнението между първия и втория тур. Ако е оказан натиск, такъв натиск няма ли да бъде оказан и при изборите за състав на специализираните съдилища и прокуратури?, пита адвокат Недева. Според нея за да се осигури независимост на съдебната система, трябва да бъде премахната парламентарната квота във ВСС. Този ход обаче трябва да бъде съпътстван с друг начин на структуриране на самия ръководен орган, защото другият проблем е, че прокурорската квота влияе върху формирането на съдебните състави, подчерта Емилия Недева и добави категоричното си мнение, че не може прокурори да взимат решения за съдии.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *