Емил Караниколов: Най-тежко пострадаха малките и средни предприятия

Част от секторите в икономиката не спряха работа по време на ограничителните мерки заради епидемията от коронавирус. Най-тежък е ударът върху малките и средни предприятия. Това коментира министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНТ.

„200 хиляди беше безработицата преди пандемията. В момента е около 280. Без мярката 60:40 щеше да има още 250 хил. безработни“, отчете министър Караниколов.

„Световните икономики затвориха, държавите обявиха рецесия, лидерите излязоха и казаха, че тази криза е много по-голяма от тази през 2009 г. Всичко, което направихме, беше правилно“, обясни министър Караниколов, информира infostock.bg.

Райфайзенбанк: Първите данни за икономиката при COVID-19 не са ...

преди 5 дни

По думите на Караниколов оттук нататък мярката 60:40 ще действа за назначаване на безработни. Той посочи, че основни приоритети на управляващите са били на първо място здравето на хората, а на второ – икономиката да е в кондиция.

„Нашата икономика е в кондиция, но зависим от Европа. В последните години се развиваме от износа. Ударът върху микро, малките и средните предприятия е най-тежък“, каза министърът.

„Вдигането на мерките не означава, че хората не трябва да спазват хигиена. Имаме пълно доверие на нашите лекари, които са на първа линия. Пандемията не е отминала“, коментира министър Караниколов.

COVID-19: Икономисти от БАН с три сценария за българската икономика
 Министърът на икономиката посочи, че прогнозната безработица е около 8%, което според него означава, че без мярката „60:40“ сега безработицата в страната е щяла да бъде около 18 на сто.

Наскоро министър Караниколов заяви, че България имала потенциал да привлече инвестиции въпреки момента на пандемия, като от началото на 2020 г. били сключени споразумения за инвестиции в размер на 220 млн. лв.

„За секторите, които са в най-тежко положение, се взе мярка за намаляването на ДДС. Точно затова, че тези сектори пострадаха най-много и ще им е най-трудно да възстановят пълния си обем от функции“, отбеляза Караниколов и допълни, че намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес на 9% е временна мярка, докато секторът се възстанови.

Тайланд преустановява кандидатстването за „виза при пристигане ...

Във връзка с европейските средства, които се предоставят на страните членки, икономическият министър посочи, че те били обект на сериозен контрол, като имало европейски прокурор, който щял да отговаря за измами с тези средства.

„Европа не дава грантове за щяло и нещяло, не дава пари на калпак. Има цели и политики, които да се изпълнят, така че Европа да стане много по-добро място и за живеене, и за бизнес, и за инвестиции“, коментира Караниколов.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *