Ем. Маркон: Може да няма евро след 10 години

Ем. Маркон, един от кандидатите за президент на Франция, направи неблагоприятната прогноза, че еврото може да престане да съществува в рамките на следващите 10 години, ако Париж и Берлин не успеят да укрепят единния валутен съюз. Той повтори отново познатата позиция, че от настоящата валутна система се възползва Германия за сметка на по-слабите страни членки на еврозоната. Маркон беше министър на икономиката под управлението на социалистическия президент Франсоа Оланд преди да подаде оставка през миналата година. Нетипичен, амбициозен, натрупал лично състояние като инвестиционен банкер в банка Ротшилд, до вчера министър в социалистическо правителство, Еманюел Макрон тръгва по свой път. След това той , за да създаде свое собствено политическо движение и да вземе участие като независим кандидат в президентските избори тази година. Истината е, че ние трябва колективно да признаем, че еврото е непълно и не може да продължи да съществува без да има големи реформи, посочи Маркон в реч пред университета Хумболт в Берлин, цитиран от агенция Ройтерс. Той добави, че еврото не осигурява на Европа пълен международен суверенитет спрямо долара и не гарантира естествена конвергенция между различните държави – членки.

Според него Франция трябва да въведе реформи на пазара на труда и трябва да обнови образователната си система, за да се съживи икономическия растеж, докато Германия трябва да приеме факта, че наличието на повече инвестиции, а не на строги мерки на икономии могат да стимулира растежа в еврозоната. Бих казал, че нарушената функция на еврото се използва добре от Германия, смята Маркон, добавяйки, че липсата на доверие между Франция и Германия е довело до блокиране на важните реформи, които биха увеличили солидарността сред 19-те членове на еврозоната. Еврото представлява слаба германска марка и е възможно да престане да съществува в рамките на следващите десет години, прогнозира той.

В същото време Емануел Маркон предложи създаването на отделен бюджет на еврозоната за финансиране на инвестиции, ориентирани към икономическия растеж и за предоставяне на финансова помощ на проблемните страни – членки. Тези негови идеи обаче представляват анатема за германския канцлер Ангела Меркел и за финансовия министър Волфганг Шойбле, тъй като наа немските консерватори също предстоят тежки парламентарни избори през настоящата година, а в същото време те са изправени пред вътрешна съпротива относно европейските спасителни планове за Гърция.

 

Ели ЯНЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *