Епохата на меморандумите в Гърция приключи

Епохата на непрекъснатите меморандуми е вече затворена страница. Това стана ясно при среща с президента на страната Прокопис Павлопулос, с еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси в Гърция днес, с  която на практика започна редовното посещение на еврокомисаря предава агенция АНА-МПА.Пред гръцкия президент Московиси е заявил, че на 21 юни в Еврогрупата е приключила епохата на меморандумите и е отворен нов път с нови условия и перспективи.
Еврокомисарят е казал, че Гърция вече стои на собствените си крака, оттук нататък ще върви с партньорите си рамо до рамо, но вече като свободна и автономна в решенията си страна.
Московиси е заявил, че за Гърция важат всички условия, които са в сила и за другите страни от еврозоната. Макар че е предвиден контрол на изпълнението на ангажиментите на гръцката страна, подобен контрол е в сила и за Ирландия, Португалия и Кипър, каза еврокомисарят.
Според него след извършените реформи Гърция трябва да се обърне към инвестициите. Московиси заяви, че без еврото страната би била по-слаба и по-бедна.
Президентът Павлопулос изтъкна пред еврокомисаря необходимостта да не бъдат повтаряни грешките от миналото, които са довели до болезнени жертви от страна на гръцкия народ.
Павлопулос заяви, че новата програма за страната трябва да вземе предвид, че много от жертвите, които е направил гръцкият народ, за да остане Гърция в ЕС и еврозоната, са се дължали на грешки, за които не е отговорна Гърция.

След излизането от програмата Атина ще е обект на невиждано досега от европейците наблюдение, много по-стриктно от това, приложено в миналото за Португалия, Кипър и Ирландия.
За осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и Международния валутен фонд, в рамките на три спасителни програми. В замяна гърците бяха задължени да проведат стотици реформи, които често бяха болезнени, за да оздравят публичните си финанси.
Растежът на БВП достигна 1,4 процента през 2017 г. и се очаква увеличение тази година (1,9 процента) и следващата (2,3 процента) Същевременно Гърция бележи вече бюджетен излишък от 0,8 процента, след като имаше дефицит от 15,1 на сто през 2009 година.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *