ЕП обсъжда резолюция, предвиждаща въвеждане на обща основа за корпоративния данък

Български евродепутати се опасяват, че подобно решение може да увеличи данъчната тежест у нас.
Лансираната неотдавна френско-германска идея за обща консолидирана основа за корпоративния данък може да се превърне в официална позиция на ЕП, ако след дебатите днес, утре той одобри доклада по темата на белгийския евродепутат от ЕНП Мариан Тисен. Водещите й аргументи са свързани с нуждата от бюджетна и фискална интеграция, честна конкуренция при данъчните ставки и улесняване на трансграничния бизнес. България и другите по-нови страни-членки обаче ще бъдат ощетени от подобна мярка, защото общата данъчна основа ще намали приходите в бюджета и за да се компенсира това, ще трябва да се увеличи ставката, твърди Илиана Иванова от ЕНП.
Приемането на такъв доклад от парламента няма да е приятна новина за нас, тъй като ние винаги сме изразявали категоричната позиция, че сме за данъчна конкуренция и затова България да запази това свое конкурентно предимство на ниски данъци. Илиана Иванова подчерта, че докладът не е законодателен, той има само препоръчителен характер, но приемането му би очертало неблагоприятни за България тенденции.
Това е само консултация и едно мнение, но не е положително и благоприятно за нас. Оттук нататък преговорите остават в полето на Съвета. Съветът на министрите може да вземе подобно решение само с единодушие, а България не е единствената, която няма да гласува „за“, твърди Иванова. Според нея, каквото и да реши ЕП, едва ли в ЕС скоро ще има обща основа за корпоративния данък.
Аналогична е процедурата и при друг доклад, който ще бъде обсъждан от евродепутатите днес – в него се предлагат промени в начина на изчисляване на акциза върху горивата, които биха увеличили значително цените на дизела. Данъците върху горивата трябва да отразяват тяхното енергийно съдържание и потенциала им за замърсяване, гласи проекторезолюция на парламента. Този документ също е препоръчителен, а решението ще бъде взето от правителствените ръководители.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *