ЕП одобри да се спират еврофондове за лошо правосъдие

Правителствата, които се намесват в съдебната система или не успяват да се справят с измамите и корупцията, рискуват замразяване на средствата от ЕС, според проект на законодателен акт, одобрен от ЕП в четвъртък.ЕП одобри да се спират еврофондове за лошо правосъдие.

Резултат с изображение за ес

С подкрепата на група от независими експерти Европейската комисия ще трябва да установява „широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава“ и да взема решения за мерки, които биха могли да включват замразяване на плащанията от бюджета на ЕС или намаляване на предварителното финансиране. Решенията ще бъдат изпълнявани едва след като бъдат одобрени от Парламента и Съвета. След като държавата членка коригира дефицитите, установени от Комисията, Парламентът и министрите на ЕС ще могат да отблокират средствата. Депутатите одобриха позицията си и са готови за преговори със страните членки, които все още нямат решение по въпроса.ЕП одобри да се спират еврофондове за лошо правосъдие.

Европейският парламент призова с 390 гласа „за“, 153 „срещу“ и 63 „въздържал се“, институциите на ЕС да оценят ефективното спазване на върховенството на закона от държавите членки и осъждат ограниченията, наложени на свободата на словото, както и нарушенията на основните права на мигрантите и търсещите убежище, в някои страни от ЕС, съобщиха от пресслужбата на Европарламента, информира в.Сега.

С резолюцията ЕП също така осъжда насилието и дискриминацията, основани на пола, нарушенията на върховенството на закона и езика на омразата в оценката си на основните права в ЕС през 2017 г., съобщи българският офис на институцията и изрежда нарушенията. Сред позициите, изразени с най-голяма категоричност, е тази за „всички видове насилие срещу жените“. Резолюцията призовава държавите членки, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да направят това „незабавно“. Към момента това са девет от общо 28 членки на ЕС, включително и България. Останалите са Чехия, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *