ЕП отказа мандат по пакета „Мобилност“

Българските евродепутати излязоха с обща позиция по пакета „Мобилност“, защото в четвъртък в Страсбург Европейският парламент отказа мандат на преговорните екипи, предложени от Транспортната комисия на ЕП, да преговаря по текстовете на пакета „Макрон“.ЕП отказа мандат по пакета „Мобилност“.

Резултат с изображение за еп

Българските евродепутати излязоха с обща позиция по пакета „Мобилност“, защото в четвъртък в Страсбург Европейският парламент отказа мандат на преговорните екипи, предложени от Транспортната комисия на ЕП, да преговаря по текстовете на пакета „Макрон“. Конкретни текстове обаче в пленарната зала не са били разглеждани. Въпросът ще бъде повдигнат отново на заседание след 3 седмици – време, през което ще се правят конкретни предложения какво да бъде записано в спорния пакет.

Ето какво пише в позицията:

 

Европейският парламент не даде мандат за преговори по пакет „Европа в движение“ (пакет „Мобилност“) във формат на триалози между Европейския съвет (ЕС), Европейската комисия (ЕК) и ЕП.

Според приетите в четвъртък решения в рамките на следващата пленарна сесия трите доклада по отношение на прилагането на правилата на Директивата за командироване по отношение на международния транспорт, времето за управление и почивка и правилата по отношение на упражняването на професията автомобилен превозвач и каботажа ще бъдат поставени на гласуване в пленарна зала. При това положение се дава възможност в рамките на срок до следващото пленарно заседание в текстовете да бъдат внасяни допълнителни изменения.

В рамките процедурата по внасяне на измененията и при гласуването в пленарна зала като български представители в ЕП ще продължим да отстояваме ключовите позиции, формирани от исканията на българските превозвачи и синдикати, а именно:

• запазване изключването на международните шофьори от Директивата за командировани работници,

• отпадане на предложената забрана за ползване на почивката в кабината и въвеждане на реалистичен преходен период по отношение на предложената възможност за почивки на сертифицирани паркинги,информира economynews.bg.

• запазване на възможността международните шофьори сами да избират къде да почиват, без да бъдат задължавани в избора си,

•постигане на гаранции, че предложението на всеки три седмици превозното средство да има поне едно натоварване или едно разтоварване в държавата членка на регистрация няма да се прилага за международните превози, а ще се отнася само като мярка за борба с фирмите „пощенски кутии“,

•   удължаване срока на влизане в сила на задължението за въвеждането на интелигентните тахографи;

Допълнителен приоритет за българските представители в ЕП ще бъде постигането на достатъчно дълъг гратисен период за прилагането на предложените мерки, с цел за да се облекчи адаптацията и административната тежест на бранша, информира .

Безпокойствието за България от резултата на гласуването е свързано с формираното мнозинство в Европейския парламент, което нееднозначно показва съотношението на силите.

Кои бяха възможните варианти?

Единият възможен вариант е да бъде потвърден мандатът, гласуван в Комисията по транспорт и туризъм на 4 юни, което означава, че с гласуваните вече изменения ще се премине към т.нар. триалог – преговори между ЕП, ЕК и Съвета на Европейския съюз. 

Друг възможен вариант е Парламентът да отхвърли решението на Комисията по транспорт за започване на преговори и на следващата пленарна сесия през юли трите доклада да бъдат поставени на гласуване в пленарна зала. При това положение се дава възможност в рамките на определен срок (обикновено в срок от един месец) в текстовете да бъдат внасяни допълнителни изменения. 

Разбира се, има и междинни варианти – да бъдат „отворени“ или един, или два, или и трите (или нито един) от трите доклада от пакета „Мобилност“.Кармелита Денева, специален пратеник на EconomyNews.bg в Страсбург

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *