ЕП обсъжда миграцията, роуминга и лобизма

ЕП се събира на сесия в Страсбург тази вечер. В дневния ред на евродепутатите са залегнали въпроси, свързани с миграцията, цените на мобилните услуги, правата на жените.Утре ЕП ще обсъди мигрантския лагер край френския град Кале. Преди дни френският президент Франсоа Оланд заяви, че подобни незаконни лагери ще бъдат изцяло премахнати до края на годината и призова за помощ от правителството на Великобритания. Според френското правителство край Кале живеят около 7000 мигранти, които се опитват да достигнат британския бряг. Според неправителствени организации в лагера са 10 хиляди души.
В сряда миграцията ще бъде сред темите на заседанието, посветено на предстоящия по-късно този месец Европейски съвет. Евродепутатите ще обсъдят промените в миграционната политика в ЕС, както и въпроси, свързани с отношенията с Русия.
Утре вечер евродепутатите ще се произнесат по предложението на Европейската комисия за отпадането на таксите за роуминг от следващото лято при определени условия. Преди година ЕП и Съветът на ЕС призоваха комисията да представи предложение, което да запази стабилността на телекомуникационните оператори и да предвижда ограничения срещу злоупотреби. ЕК предложи операторите сами да могат да засичат и предотвратяват случаи, в които услугите им се използват по съмнителен начин.
Евродепутатите ще обсъдят утре разкритите наскоро случаи, в които бившият председател на ЕК Жозе Барозу и няколко еврокомисари от неговия екип са били назначени на работа в организации по начин, който поражда съмнение за конфликт на интереси. Бившият комисар по конкуренцията и цифровизацията Нели Крус е критикувана, че не е обявила директорския си пост в офшорна фирма на Бахамските острови, а Барозу – че се присъедини към инвестиционната банка „Голдман Сакс“.
В сряда ЕП ще обсъди предложението регистърът на лобистите да обхване и Съвета на ЕС. Комисията предлага единен регистър, който да обхваща трите основни институции на ЕС. През 2011 г. беше въведен съвместен регистър за прозрачност за ЕП и ЕК. Оттогава единствено лобистите от списъка имат достъп до сградите на парламента.
В следобедните часове в сряда е насрочен дебат по опитите на Полша за промяна на законодателството, свързано с правото на жените на аборт. Според евродепутатите законодателството по този въпрос в страната вече е достатъчно строго. То засяга и достъпа на жените до процедури за изкуствено оплождане.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *