ЕС въвежда вносни мита за американски стоки за 2,8 млрд. евро

На 22 юни, петък, влизат в сила вносните мита за американски стоки на стойност 2,8 млрд. евро (около 3,2 млрд. долара), като ответна мярка на Европейския съюз на въведените от САЩ вносни мита за стоманата и алуминия, които действат от 1 юни, съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).ЕС въвежда вносни мита за американски стоки за 2,8 млрд. евро.

Резултат с изображение за ес мита

„Ние не искахме да сме в тази позиция, но едностранното и необосновано решение на президента на САЩ да наложи митнически тарифи върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, означава, че нямаме друг избор“, посочи в сряда европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом в специално изявление от името на ЕК.

Така наречените „ребалансиращи мерки“ са отговор на действащите вече мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий от ЕС. Новите по-високи европейски мита ще засегнат вноса от САЩ на редица селскостопански стоки и на други продукти, като уиски, мотоциклети и други.

„Правилата на международната търговия, които ние разработихме през годините заедно с нашите американски партньори, не могат да бъдат нарушавани без реакция от наша страна. Нашият отговор е грижливо премерен, пропорционален и напълно в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО)“, посочи Сесилия Малмстрьом, информира infostock.bg.

„ЕС може да наложи мита и на други американски стоки в размер на 3,6 млрд. евро на по-късен етап – след три години, или още по-скоро, ако има положително решение на търговските спорове в СТО“, допълни европейският комисар.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *