ЕС иска повече инвестиции в транспорта

Транспортът е ключов сектор за европейската икономика и трябва да се мисли как да се привлекат повече инвеститори в сектора, каза еврокомисарят по транспорта Виолета Булц на конференцията „Инвестиционни възможности за транспортния сектор“.

По думите й в бъдеще грантовете от ЕС ще останат за стратегически проекти, а държавите ще трябва да работят и с финансови инструменти. Булц заяви, че еврозоната е излязла от кризата и за първи път всички държави членки имат ръст на БВП. Предизвикателствата пред ЕС в момента са мигрантската криза, тероризмът и Брекзит, каза еврокомисарят. Булц посочи, че 70 души на ден умират по пътищата в Европа, което е плашещо. Според нея освен за безопасността, трябва да се помисли и за иновации в транспорта, така че той да не замърсява планетата.

Министърът на транспорта Христо Алексиев посочи, че един от основните му приоритети е подобряване на корабоплаването по река Дунав. Работи се и по развиването на коридорите „Ориент/Източно-Средиземноморски“ и „Рейн-Дунав“. Според служебния премиер Огнян Герджиков трябва да се обърне внимание на жп транспорта. „Нуждаем се от спешни мерки за спасяване на този вид транспорт“, заяви той. Герджиков коментира, че страната ни е насочила усилия към изграждане на инфраструктура по направлението Изток-Запад. „Пътят към Азия минава през Балканите. Страната ни е врата на Европа към Близкия и Среден Изток“, отбеляза премиерът.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *