ЕС настоява за сменяеми батерии в смартфоните

Преди няколко години подмяната на смартфон батерията беше проста задача. Сваляте задния капак и заменяте износената батерия с нова, без да сменяте самия телефон. Днес сменяемите батерии са рядкост, което дразни много потребители.ЕС настоява за сменяеми батерии в смартфоните.

Потребителите искат възможност за лесна смяна на смартфон батерията
(снимка: CC0 Public Domain)

Органите на ЕС също не са доволни от сегашното състояние на нещата. Според изтекъл в интернет документ, ЕС планира в близко бъдеще да премахне ограниченията, принуждавайки производителите да осигурят възможност за лесна смяна на батериите в своите телефони. Обосновката на тази инициатива е намаляване на електронните отпадъци, информира technews.bg.

Резултат с изображение за „зареждане на смартфоните“

Ако потребителят може лесно да смени батерията, той би запазил устройството си по-дълго, вместо да го изхвърли след две-три години употреба, отбелязва Gizchina. Документът включва също предложение към производителите да използват по-опростени части и да улесняват външните сервизни центрове.ЕС настоява за сменяеми батерии в смартфоните.

Резултат с изображение за „зареждане на смартфоните“

В допълнение, планът предвижда преработка и повторна употреба на суровини след изхвърляне на електронното устройство. С течение на времето ЕС ще работи по европейска система за събиране на стари смартфони, таблети и зарядни за улесняване на рециклирането. Официалният план ще бъде представен следващия месец.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *