ЕС се готви за Brexit без сделка

Европейският съюз промени тона си по отношение на възможността за потенциално излизане на Великобритания от съюза без споразумение, заявявайки, че вече е готов за последствията от подобно развитие на нещата.

Резултат с изображение за брекзит

След срещата на върха на блока миналата седмица, на която европейските лидери се съгласиха да дадат още време на британския премиер Тереза Мей, от Европейската комисия посочиха, че хаотичният Brexit става „все по-вероятен“.

И въпреки че това продължава да е най-малко желаният вариант, ЕК посочи, че правителствата вече са завършили с подготовката си за евентуален сценарий на излизане без споразумение, която започна през декември 2017 г. Ако се стигне до там, отношенията на Обединеното кралство с ЕС ще се уреждат от общото международно публично право, включително правилата на Световната търговска организация.

Крайната дата за излизането на Великобритания от ЕС бе 29 март, преди да се стигне до отлагането. Сега официалната дата е 22 май, която обаче ще влезе в сила само ако парламентът успее да приеме споразумението на Тереза Мей. Ако това не стане, Великобритания ще напусне блока на 12 април без сделка освен ако дотогава не предложи нов план за двустранни отношения, информира investor.bg.

Лондон също така трябва до 18 април да информира Брюксел за това дали ще се включи в бюджета за 2020 г., както е планирано, дори и при хаотичен Brexit.

По-рано в понеделник в британските медии се появиха съобщения, че Тереза Мей готви трето гласуване на своето споразумение, което ще се проведе във вторник. Това съобщиха от телевизия ITV, като по-късно уточниха, че все още няма взето окончателно решение.

„Окончателната дата е „обект на разговори“, т. е. с Демократичната юнионистка партия, но за утре е настоящият план“, посочва кореспондентът на медията Пол Бранд.

В същото време телевизията посочва, че Тереза Мей е заявила по време на срещата си с поддръжници на Brexit в своята резиденция в Чекърс през уикенда, че ще напусне поста, ако сделката ѝ бъде подкрепена. Но дори и това да стане и тя да получи подкрепата на всички тори, все пак ще са ѝ необходими десетте гласа на северноирландската Демократичната юнионистка партия, с чиято подкрепа нейното правителство на малцинството управлява.

На този фон отново в понеделник британският министър на международната търговия Лиъм Фокс заяви, че има вероятност Великобритания да не напусне Европейския съюз, ако сделката на премиера Тереза Мей не бъде одобрена от парламента.

„Или ще напуснем Европейския съюз със сделка, или ще го напуснем без сделка, или въобще няма да го напуснем, което ще провокира демократична и конституционна криза“, изтъкна Фокс пред радио ВВС.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *