ЕС се приближава към съвместно закупуване на газ

Страните членки на Европейският съюз (ЕС) се приближават към идеята за съвместно закупуване на природен газ и гарантиране на нагнетяването на почти пълния обем от газ в газохранилищата, за да се опитат да избегнат друга криза, свързана със зависимостта от руската енергия, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Цената на природния газ в Европа скочи с близо 30% - Bgonair

Брюксел иска да накара страните членки да попълват газовите си хранилища на 90 процента до ноември и „обмисля ограничения за цените на газа и електроенергията“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след срещата на външните министри на страните от общността, информира bta.bg.

ЕС призна, че е бил твърде зависим от руския внос на природен газ и петрол, и въпреки нуждата от изкопаеми горива, се бори да намери правилната комбинация от санкции, за да накаже Кремъл за нахлуването в Украйна.

Ниските нива на съхраняваното в газохранилищата синьо гориво „ни доведоха до големи трудности през януари, когато се борихме за допълнителни доставки на газ за европейско потребление“, отбеляза Шефчович.

Първата молекула румънски природен газ ще бъде извадена от Черно море тази година - Свят - DarikNews.bg

С високи цени на енергията и малките доставени количества, ЕС гледа на последната си криза – пандемията от Ковид-19, като пример за план за действие. За да осигурят справедливо разпределение, тогава страните членки се присъединиха към общо закупуване на ваксини в огромни количества.

Шефчович изтъкна, че е необходимо да се извлекат поуки от начина, по който се действаше с доставката на ваксини. „Мисля, че има подкрепа и за общо закупуване на газ сред страните членки“, допълни той.

Очаквам това да бъде подходът, който трябва да бъде подкрепен и от държавните и правителствените ръководители по време на двудневната среща на върха, която ще започне в четвъртък, 24 март, каза Шефчович.

На срещата на външните министри са били обсъждани и планове за борба с покачващите се цени на енергията.

Испания, Гърция и Италия оказват натиск за по-пряка интервенция на енергийния пазар чрез ценови ограничения, но срещат съпротива от Германия, Австрия и Нидерландия.

Очаква се през идните дни Еврокомисията да представи предложения, които след това да бъдат предадени за обсъждане от страните членки и евродепутатите. Това е част от обявената по-рано през март цел на ЕС да намали с две трети покупките на руски газ тази година. /ЕС/

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *