Ето кои са най-престижните европейски университети през 2015

На 15 септември започна новата учебна година за българските училища и повечето университети у нас. Около началото на новата академична година и в чужбина експертите от QS публикуваха класацията за качеството на университетите по света – QS World University Rankings.

Във всяка държава има жестока конкуренция за челните позиции. Без особени изненади, британските университети доминират класацията със 7 институции в челната десетка.

Подредбата на елитните ВУЗ-ове се основава на методология, която оценява академичната репутация, репутацията сред работодателите, съотношението студент към персонал и броя на цитати на академичен материал, които произвежда институцията.

Ето кои са 10-те най-добри университета в Европа:

10. Манчестърският университет (University of Manchester)
Това е най-високо класираното учебно заведение в Северна Англия.

9. Ecole Normale Supérieure
Това е най-добрият френски университет за компютърни науки и най-високо класираното учебно заведение от Франция.

8. Единбургският университет (University of Edinburgh)
Това е отличникът при шотландските учебни заведения и е третото най-добро във Великобритания по отношение на обучението по компютърни науки.

7. Кингс Колидж (King's College London)
Това е петият най-добър британски университет в списъка, което показва колко много английски учебни заведения доминират класациите в Европа.

6. Федералната политехническа школа в Лозана (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne)
Университетът замалко не изгуби първото място в Швейцария. Това е родината на Архимедската клетва – етичен код за практиката на инженери и техници, подобна на Хипократовата клетва при медиците.

5. ETH Zurich
Това е най-високо класираният швейцарски университет. Най-известният възпитаник на учебното заведение е физикът Алберт Айнщайн, който по-късно е и преподавал там.

4. Импириъл колидж Лондон (Imperial College London)
Това е четвъртият най-добър университет във Великобритания, а и в цяла Европа. Писателят на научна фантастика Х.Г. Уелс е бил възпитаник на учебното заведение.

3. Юнивърсити колидж Лондон (University College London)
Това е третата най-високо класирана образователна институция във Великобритания и в Европа. Най-известният възпитаник на учебното заведение е Махатма Ганди.

2. Оксфордският университет (Oxford University)
Оксфордският университет е шестият най-добър в света и най-високо оцененият за компютърни науки във Великобритания и Европа.

1. Кеймбриджкият университет (Cambridge University)
Университетът в Кеймбридж се промъква на челната позиция, побеждавайки институцията, с която си съперничи в продължение на векове. Учебното заведение е на второ място по подготвяне на добри компютърни специалисти.

Тук можете да видите класацията на QS за 20-те европейски първенци, в които ще получите отлично образование в сферата на компютърните технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *