Еуфорията около подпомагането на Испания премина бързо

Инвеститорите продължават да следят развитието на ситуацията около дълговата криза в Европа, а предстоящите избори в Гърция и състоянието на Италия оказват допълнителен натиск върху пазарите.
Към момента Dow Jones се повишава с 0,26% до 12 445 пункта, а S&P 500 – с 0,17% до 1311 пункта. Nasdaq пада с 0,02% до 2810 пункта.
Изнесените по-рано днес данни показват понижение на вносните цени в САЩ през май с 1%, а на годишна база намалението е с 0,3%. Това е и най-значителният месечен спад за последните близо две години.
Еуфорията около подпомагането на банковата система в Испания премина бързо и най-вероятно през тази седмица ще наблюдаваме изключително висока волатилност на пазарите, допълват анализаторите.
Златото и петролът поскъпват съответно с 0,43% до 1604 долара за тройунция и с 0,33% до 82,97 долара за барел.
Еврото пада до 1,2461 долара, а доларовият индекс се понижава с 0,10 до 82,57 пункта.
Европейската сесия стартира на зелено, въпреки негативния сигнал, изпратен от Wall Street и Азия преди това. Познавайки особеностите на континента, инвеститорите изглеждат по-спокойни за предстоящите избори в Гърция, за кризата в Испания. Перспективите за обединяване на банките под една надзорна шапка в Европа също повлия върху интереса на играчите, които.
FTSE 100 расте с 0.25% до 5 445 пункта.  DAX INDEX добавя 0.16% до 6 151 пункта. CAC 40 INDEX се покачва с 0.20% до 3 048 пункта.
Еврото отново се върна над $ 1.25. Петролът сорт брент поскъпва с 87 цента до $ 97.22 за барел. Лекият американски се котира с понижение до $ 82.12 за барел.
Ентусиазмът, че Испания ще бъде спасена с инжекция от € 100 млрд., която ще се влее директно във вените на банковия сектор, прегоря и това пролича в търговията с всички основни активи. Движението нагоре при акциите и петрола бе коригирано в спад. Във валутната търговия също имаше обрати, макар там движенията да са по-умерени и да им влияят и допълнителни фактори извън обсега на европейската дългова криза.
Снощи Wall Street затвори с тежки понижения за индексите. Това стресна и инвеститорите в Азия и така тази сутрин индексите са тъмночервени.
Dow Jones Industrial Average спадна с 1.14% до 12 411 пункта.  S&P 500 Index изгуби 1.26% до 1 308 пункта. NASDAQ Composite Index потъна с 1.70% до 2 809 пункта.
Nikkei 225 пада с 0.97% до 8 541 пункта.  Hang Seng Index се понижава с 0.72% до 18 817 пункта. CSI 300 Index спада с 0.81% до 2 537 пункта.
Анализаторите на търговията обясняват това бягство от акциите с „изтрезняването“ на инвеститорите след еуфорията на испанския спасителен пакет. Играчите прозряха какво следва след спасяването на испанските банки. Очакванията на икономистите са, че поисканата помощ от € 100 млрд. не ще помогне особено на изпадналата в дълбока рецесия испанска икономика. Тя само ще намали риска от прехвърляне на заразата върху други държави от еврозоната.
Така инвеститорите отново се сетиха за Гърция, където тази неделя предстоят решаващи избори. Страховете за изход на страната от еврозоната и фалит отново се разгоряха. масло в огъня наля и агенция Ройтерс, която съобщи, че европейските власти обмислят лимитиране на размера на средствата, които ще може да се теглят от банкомати, в случай, че Гърция се реши на изход от еврозоната.
С това перспективите през европейската икономика се смрачиха и прогнозите за потребление на петрол се понижиха. Лекият американски петрол поевтинява с 67 цента до $ 82.03 в азиатската сесия. Брентът се търгува срещу $ 97.38 за барел, което е поскъпване с $ 1.03.
Еврото поевтиня и спадна под $ 1.25 към долара вчера, но към този час имаме възстановяване до $ 1.2496. Една от причините за натиска върху обединената валута от последните часове бе неяснотата около това как точно ще се отрази върху държателите на испански облигации изливането на € 100 млрд. в банковия сектор.
Анализаторите започват да говорят все по-често и за необходимостта от по-широк спасителен план не просто конструиран за отделни държави, а за цялата зона, тъй като опасения за евентуална нужда от помощ започват да надвисват все по-ниско над Италия и дори над Франция.
Друг фактор, който влияе във валутната търговия от няколко часа, е становището на Международния валутен фонд, че японската йена е опасно надценена и при негативен развой на събитията в еврозоната, потенциален рейд на инвеститорите към йената като към сигурно място за парите им може сериозно да дестабилизира икономиката на страната.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *