ЕЦБ готова да понижи лихвата до нула при заплаха от продължителна дефлация

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да намали основната лихва в еврозоната до нула, ако икономическата ситуация се влоши още повече и има заплаха от дефлация, е заявил в интервю за немското бизнес издание Boersen-Zeitung Лоренцо Бини Смаги, член на Управителния съвет на банката.
Той е подчертал, че такава стъпка ще бъде предприета, ако икономиката наистина е заплашена от продължителна дефлация. „В такава ситуация най-добрият подход ще бъде да се действа по-рано“, добавя той.
Данните, с които банката разполага, обаче не предполагат продължителна дефлация в еврозоната, заявява Смаги.
Той добавя, че на икономиката няма да й помогне намаляване на лихвата до много ниски нива, само за да бъде повишена отново бързо след възстановяване на икономиката. Според Смаги задържането на лихвата на ниски нива за дълго време може да е по-ефективно за насърчаване на дългосрочните инвестиции.
Растат и спекулациите, че, с изчерпване на възможността за въздействие чрез лихвите, ЕЦБ ще трябва да прибегне до неконвенционални средства. Федералният резерв на САЩ и Английската централна банка вече използват такива тактики като закупуване на облигации и други активи.
По думите на Бини Смаги обаче такива действия може да увеличат проблемите и да се противопоставят на принципите, на които е изграден валутния съюз.
„Ако ЕЦБ купи държавни облигации на вторичния пазар, това ще е почти данъчна политика и няма да е в духа на основателите на на банката“, заявява той.

Според друг член на УС на ЕЦБ – Аксел Вебер, лихвеният процент в еврозоната не бива да бъде понижаван под 1 на сто. В същия момент специалистът се обяви за запазване на процента по овърнайт депозитите, който към момента е 0,5 на сто.
„Аз виждам долната граница, до която може да падне основният лихвен процент, при 1 на сто“, е заявил Вебер, който е и гуверньор на немската централна банка по време на пресконференция във Франкфурт. „Нямам проблем с понижаването на депозитния процент до 0, но предпочитам да бъде оставен при 0,5 на сто“, смята още специалистът, цитиран от Bloomberg.
В момент, когато основният лихвен процент на ЕЦБ е на рекордно ниски нива, вниманието на специалистите все по-силно се насочва към депозитния процент, при който финансовите институции могат да правят овърнайт вложения при централната банка на еврозоната.
Миналата седмица ЕЦБ понижи лихвения процент до рекордно ниската стойност от 1,5 на сто. Тогава президентът на институцията Жан-Клод Трише заяви, че депозитният процент от 0,5 на сто е „много, много нисък“.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *