ЕЦБ продължава да държи света в напрежение

Европейската централна банка продължава да поддържа възможността за ново покачване на лихвеното ниво през септември, но все пак решението ще бъде окончателно взето следващата седмица, коментира в понеделник Жан Клод Трише, цитиран от FT.

В първата си публична изява откакто започна разрастването на кредитната криза и в Европа, Трише си остави вратичка за маневри като заяви, че продължава да наблюдава отблизо икономиката на Еврозоната. „ЕЦБ никога не е взимала решение за лихвените нива преди насрочените заседания, като се е старала да следи отблизо развитието на пазара“, коментира той.

В отговор на думите му, пазарите започнаха да оценяват още по-ниско възможността за покачване на лихвеното ниво на 6 септември. Откакто е начело на ЕЦБ, Трише използва система от сигнали, които имат за цел да предупреждават инвеститорите за бъдещи промени на лихвеното ниво, като така се избягват изненадите.

В началото на месец август, Централната банка покачи лихвеното ниво до 4.25%, като тогава коментарите на Трише бяха недвусмислени за нова стъпка нагоре през септември. Президентът на банката използва ключовите думи „силна бдителност“, които от 2003 г. до днес се възприемат като сигнал за покачване на лихвеното ниво на следващото заседание. Вчера обаче, по време на конференцията в Будапеща, той заяви: „По това време (2 август), след като бях споменал думите силна бдителност, също така заявих и, че банката никога не взема предварително решенията си“.

Последният цитат на Трише обърка тотално пазарите и за първи път от няколко години, инвеститори и спекуланти ще се изправят пред заседание на ЕЦБ без да знаят предварително решението. По този начин Европейската централна банка ще се приближи доста до Британската банка, която никога не дава сигнали преди заседанията си.

Решението на ЕЦБ за лихвеното ниво ще зависи изцяло от това дали финансовите пазари ще се успокоят от бушуващата истерия около американския вторичен ипотечен пазар и от прогнозите за развитието на икономиката на Еврозоната. Последните икономически индикатори сигнализират известно забавяне в активността на икономиките в Европа, въпреки че икономистите го отдават на напрежението създало се през последните 3 седмици. Все пак ЕЦБ ще се съсредоточи на сигурните основни трендове в икономиката преди да вземе решение за промяна на монетарната си политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *