ЕЦБ спря парите на четири гръцки банки

Председателят на Държавния съвет (Върховния административен съд) на Гърция бе назначен за министър-председател на служебното правителство, което ще управлява до предсрочните парламентарни избори на 17 юни.
Пикраменос положи клетва като премиер пред президента Каролос Папуляс, след като продължилите девет дни преговори за сформиране на коалиционно правителство след изборите на 6 май завършиха с неуспех.
Служебният премиер няма мандат да взема обвързващи решения или да поема ангажименти. Оглавяваното от него правителство ще се занимава с текущите въпроси до провеждането на новите избори.
Междувременно източник от ЕЦБ съобщи, че банката е спряла да предоставя ликвидни средства на някои гръцки банки, тъй като те не са успешно рекапитализирани.
ЕЦБ отказа да коментира информацията. Опасенията, че Атина може да напусне еврозоната нарасват в Гърция и сред инвеститорите, отбелязва Ройтерс.
Реакцията на пазарите подчертава нестабилното състояние на банковия сектор в Гърция, където гърците теглят евро от сметките си в банките, тъй като се страхуват, че страната може да напусне еврозоната въпреки решимостта на Германия и Франция да запазят валутния съюз.
Източниците не назоваха банките, засегнати от решението на ЕЦБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *