ЕЦБ ще изкупува ударно облигации за 2 месеца

 
Предвидено е след това програмата да спре за неопределен все още период, обясниха източници от централната банка пред Reuters.
Досега подробности около лансирания миналия месец план на Драги за изкупуване на облигации на по-тежко засегнатите от кризата държави не бяха коментирани.
Според запознати ЕЦБ ще спира изкупуването на определени периоди от време. Така ще се даде възможност на инспекторите от ЕС или Тройката (ЕК, ЕЦБ и МВФ) да проверяват дали страната се придържа към поставените й условия.
Веднага щом някоя страна поиска спасителна помощ, ще се премине към изкупуване на облигации в рамките на 1-2 месеца, допълва агенцията.
Въпреки че Бундесбанк се противопостави на плана на Драги, все пак ще се включи в програмата за изкупуване на облигации.
Вчера президентът на ЕЦБ Марио Драги коментира, че банката има готовност да стартира програмата, но преди това съответните правителства трябва да поискат помощ.
За най-вероятен кандидат за програмата на ЕЦБ засега се счита Испания, въпреки че управляващите все още се въздържат да поискат помощ.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *