ЕЦБ ще проверява шест български банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) е избрала шест български банки, които да преминат през преглед на качеството на активите в рамките на т.нар. „задълбочена оценка“ на сектора.ЕЦБ ще проверява шест български банки.

Резултат с изображение за ецб

Тя е необходима стъпка по процедурата за влизане на страната в Банковия съюз, като Франкфурт има дискреция да прецени обхвата на проверката. Като минимум прегледът трябва да обхване трите най-големи финансови институции в страната, които след това ще минат автоматично под надзора на ЕЦБ.

Така сигурните в шестицата са Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ. В списъка вероятно е и четвъртата ПИБ, която премина аналогичния преглед на БНБ през 2016 г. с най-съществени корекции и предписания за попълване на капиталовите буфери. Новината беше разпространена от „Медиапул“. „Капитал“ я потвърди през свои източници, според които разходите за консултантите, които ще провеждат проверките по методологията на ЕЦБ без специални модификации за българските условия, няма да са за сметка на финансовите институции, а ще бъдат поети от Франкфурт.

Защо се прави

Новата проверка на банковата система е свързана със заявката на България за присъединяване към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз. Страната се ангажира да направи реформи за укрепване на финансовия сектор, по-добра работа на институциите, както и да започне подготовката по влизане в тясно сътрудничество с ЕЦБ (начинът държавите извън еврозоната да участват в банковия съюз). Преди България да влезе в „тясно сътрудничество“ с ЕЦБ, Франкфурт е длъжен да направи „задълбочена оценка“ на банковата система, като има право да прецени кои и колко банки извън топ 3 да преглежда. По преценка на ЕЦБ проверките може да се направят от външни консултанти по нейна методология, както и да посочи кои точно да са те. Очакванията са представители на Единния надзорен механизъм (SSM) да посетят България през ноември.

Според приет от правителството план за действие, включващ конкретни мерки и срокове за изпълнение, подготовката за нова оценка на активите на банките, водена от ЕЦБ, ще започне най-късно през октомври. Крайният срок за обявяване на резултатите е юли 2019 г. Самият преглед ще се прави по балансови данни към края на 2018 г. Нагласата на българските управляващи е присъединяването към Банковия съюз и ERM II да е факт до следващия юли. Но ако тогава приключилите банкови проверки наложат нови действия, влизането явно ще се забави, информира в.Капитал.

Какво е различното

Това е вторият преглед на активите, през който ще мине банковата ни система. През 2016 г. задълбочена проверка направи БНБ, която тогава стъпи на методологията на ЕЦБ, но заедно с консултанта си „Делойт България“ я модифицира, за да отчете местните особености. Сега според източници прегледът и съпътстващите го стрес тестовете ще се правят стриктно по последния наръчник на ЕЦБ. В него има много новости, включително и покрай влезлите в сила промени покрай новия Международен счетоводен стандарт 9.

Още при обявяването на новите проверки сред банкерите имаше притеснения, че при липсата на адекватни пазарни измерители (най-вече за имотния пазар) подходът на Франкфурт може да се окаже твърде консервативен, като наложи прекомерни обезценки на обезпечения.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *