Е-подаване на заявление при безработица

Подаването на заявления за отпускане на парично обезщетение за безработица по електронен път към Националния осигурителен институт (НОИ) може да съдържа няколко различни технологични стъпки. В зависимост от техническата обезпеченост на осигурените лица и нивото им на достъп до системите, те трябва да извършат определен набор от действия, за да успеят да завършат желаната от тях операция.Е-подаване на заявление при безработица.

НОИ отваря гореща линия за оставащи без работа | СЕГА

За притежатели на персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ

Когато вече разполагат с ПИК на НОИ лицата трябва да посетят интернет страницата на НОИ, рубрика „Е-услуги/ „Административни услуги” и след попълване и верификация да подадат своето заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица. Преди това с притежавания ПИК те трябва да направят (ако все още нямат такава) своя регистрация в Системата за сигурно електронно връчване на (ССЕВ) на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) и чрез нея да подадат заявлението си за регистрация като безработен в Агенцията по заетостта (АЗ).Е-подаване на заявление при безработица.

НОИ открива "гореща" телефонна линия по осигурителните права при ...

За разполагащите със стандартен квалифициран електронен подпис (КЕП)

Когато лицата притежават стандартен КЕП (не е облачен/мобилен), записан на технически носител, стъпките са идентични. С въпросния КЕП те си правят профил в ССЕВ. Чрез него подават по електронен път заявление за регистрация като безработен към АЗ, а след това подават заявлението за отпускане на парично обезщетение за безработица през сайта на НОИ (рубрика „„Е-услуги/ „Административни услуги”), информира economynews.bg.

Какви са технологичните стъпки за подаване на заявление за ...

За лица, които нямат нито ПИК, нито КЕП

Ако лицата не разполагат нито с ПИК на НОИ, нито с КЕП, стъпките, през които се преминава, за да подадат заявленията си по електронен път, са други. Първо, трябва онлайн да се сдобият с облачен/мобилен КЕП, издаван от доставчик на удостоверителни услуги. След като го инсталират на мобилния си телефон, те се регистрират в ССЕВ на ДАЕУ и подават заявление за регистрация като безработен към АЗ. След това, през новосъздадения си профил в ССЕВ подават заявление към НОИ за издаване ПИК.

Обезщетение за безработица - вече без да ходите до НОИ

Преминава процедура по завеждане на заявлението в НОИ, издаване на ПИК, връчване през ССЕВ и активиране, най-рано на следващия работен ден. С получения през ССЕВ ПИК на НОИ, следват описаните вече действия – достъп до електронните услуги на сайта на института, рубрика „Е-услуги/ „Административни услуги” и подаване на заявление за отпускане на обезщетение за безработица към НОИ.

За всички описани варианти не е приложим ПИК, издаден от Националната агенция за приходите.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *