Забраняват приватизацията на 199 държавни фирми

Правителството забранява приватизацията на 199 фирми с държавно участие, стана ясно от  промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, качени за обществено обсъждане.

 

От тях 136 са еднолични държавни търговски дружества, а 63 – с над 50% държавно участие. Идеята за край на приватизацията вече беше обявена от министъра на икономиката Емил Караниколов. В анализ, изготвен от ведомството му, става ясно, че заради промените в закона не се очаква да бъдат прекратени процедури, тъй като в момента има стартирали три такива за продажба на обособени части –  две от Български пощи (в Панагюрище и В. Търново)  и бивш учебен корпус в с. Миндя. Процедурите се очаква да приключат до 1 юни 2017 г.

Тъй като над 98 % от ресурса на българската държава за приватизация е изчерпан, затова се налага необходимостта да бъде преустановен процесът на продажба на акции и дялове, собственост на държавата, аргументират се от икономическото министерство.

Според вносителите е важно дружествата, които са останали и съществуват над 20 години, да бъдат развивани. Това важи особено за големите предприятия, които и досега бяха включени в забранителния списък за приватизация и са със стратегическо значение за икономиката. Законопроектът предвижда занапред обособени части от имущества на държавни дружества или техни дъщерни предприятия да бъдат продавани след решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет.

Според вносителите, ако не се приемат промените в закона ще остане  рискът от продажба на части от предприятията на безценица, информира в.Труд.

Те не очакват спирането на приватизацията да доведе до лавина от съдебни спорове.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *