Забраняват търговията с бинарните опции

Забраната на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) за разпространение и продажба на бинарни опции в рамките на Европейския съюз ще влезе в сила на 2 юли. Ограничаването на договорите за разлика започва да действа от 1 август. Това обяви Комисията за финансов надзор, след като мерките бяха обнародвани в Официалния вестник на Европейския съюз.Забраняват търговията с бинарните опции.

Резултат с изображение за бинарни опции

Въвеждането на ограниченията беше одобрено на заседание на ESMA в София на 22 и 23 март. Според него разпространението или продажбата на бинарни опции на инвеститори на дребно се забранява напълно. Що се отнася до предлагането на договори за разлика на инвеститори на дребно, рестрикциите касаят праговете за използване на левъридж, маржа на анулиране на основата на сметката, защитата при отрицателен баланс на основата на сметката и въвеждането на строго предупреждение за специфичния риск чрез стандартизирана формулировка.

Първоначално мерките ще бъдат за срок от три месеца, в който ESMA ще продължи да наблюдава пазарите, за да реши дали е необходимо удължаване на забраната. По този начин се спазват изискванията на Регламента относно пазарите на финансови инструменти на ЕС.

Според ESMA двата типа продукти са неподходящи за инвеститорите на дребно поради сложния им характер и липсата на прозрачност. Анализ на търговията с договори за разлика показа, че между 74% до 89% от сметките на непрофесионални клиенти търпят загуби на инвестиции. Става дума за суми от порядъка между 1600 и 29 000 евро.

„Новите мерки спрямо договорите за разлики за пръв път ще гарантират, че инвеститорите не могат да изгубят повече пари, отколкото са вложили, същевременно ще ограничат използването на левъридж и стимули, както и че предупрежденията за рисковете ще се отправят по разбираем начин до инвеститорите, информира capital.bg.

Забраната на Европейския орган за ценни книжа и пазари за пускането на пазара, разпространението или продажбата на бинарни опции на инвеститори на дребно е свързана със значителното безпокойство за защитата на инвеститорите, причинено от естеството на този продукт“, коментира председателят на ESMA Стивън Майор.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *