Завишават финансовия контрол в държавни и общински фирми

Дружества с над 50 на сто участие на държавата и общините и с оборот над 10 млн. лв. ще трябва да изградят звена за вътрешен одит. Това предвиждат предложенията на Министерство на финансите за промени в Закона за вътрешния одит в публичния сектор, публикувани на портала за обществени консултации Stratewgy.bg.
.

Изграждането на новите структури за финансов контрол ще става с решение на ръководните им органи. В болниците звено за вътрешен одит ще се формира със съвместен акт на министрите на финансите и на здравеопазването.

Новата структура за вътрешен одит ще има във всички министерства и общини, като съставът на тези комитети ще бъде от външни лица. Целта е да се затегне контрола при харченето на публични средства, пишат в аргументите си авторите на законопроекта.

Резултатите от работата на вътрешните одитори ще се представят и пред ръководителя на съответната администрация или предприятие, както и пред одитния комитет, а в определени случаи – и пред министъра на финансите.

На общините се дава възможност да се споразумяват и да изграждат общи, споделени звена за вътрешен одит, които да проверяват местните администрации.

Числеността на звената за вътрешен отид ще се определя според размера на съответната организация, броя служители и дали същата управлява европейски средства, пише още в предложения от Министерството на финансите законопроект за изменение на Закона за вътрешния одит в публичния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *