Завръщането на пазара на биковете може да е най-важното събитие през годината

„Блумбърг“

Има една изтъркана шега, че икономистите изготвят прогнози, та да има на кого да се смеят метеоролозите. В подобен дух веднъж годишно правим някои предвиждания само за да дадем на икономистите повод да се повеселят.
С тази уговорка, ето 10 неща, които могат да се случат (или пък не) през 2011 г.:

1.Завръщане на бичия пазар. Всъщност позитивната тенденция е факт от повече от година. Доказват го цифрите. Само че в началните фази на възходящ цикъл при акциите никой не се осмелява да говори за бичи пазар. Първо го наричат dead-cat bounce (бел. ред. – обрат на пазара, при който цените се възстановяват и дори леко се покачват). След това идва bear-market rally (покачване между 10% и 20% след огромен спад). Към края на 2011 г. ще е станало ясно, че се намираме в условията на бичи пазар. Дотогава всички ще са започнали отново да влагат в акции.
2.Срив на индустрията за алтернативни инвестиции. Тласъкът при хедж фондовете и фирмите за дялово инвестиране дойде от търсенето на доходност. Тъй като фондовите пазари бяха в лошо състояние, лихвите – сведени почти до нулата, а доходността по облигациите – рекордно ниска, инвеститорите отчаяно се оглеждаха за смислена възвращаемост от парите си. Вслушваха се в изкусни мениджъри на хедж фондове, които обещаваха 30% годишно от високочестотен арбитраж. През новата година лихвите, доходността по облигациите и възвращаемостта от акциите ще се качват. Защо да плащате цяло състояние на тези хора, повечето от които не изпълняват обещанията си, след като можете да получите доста добри резултати от традиционните инвестиции?
3.Рисковият капитал се завръща. Секторът на новите предприятия понесе сериозни негативи от срива на dot-com балона. Въпреки това едно десетилетие обикновено е достатъчно да заличи спомените на финансовите пазари за всяко неприятно изживяване. Сега има невероятни възможности – приложения за смартфон, социални мрежи, алтернативни енергийни източници, Африка. На пазарите винаги има място за вярващите в рискови начинания, а 2011 ще е годината, в която инвеститорите ще се върнат към тази ниша.
4.Кризата в еврозоната ще разобличи Франция. По неведоми пътища Франция се нарежда до Германия като една от силните страни в паричното обединение. Само че тя е с по-голям бюджетен дефицит от Италия, страда от хронична безработица и слаб растеж. Съществува и огромна съпротива срещу идеята за промяна. Дори най-беглият намек за удължаване на работния ден, вдигане на пенсионната възраст или реформиране на публичните услуги предизвиква масови протести. Това не може да продължава. През 2011 г. Франция ще се олюлее редом с Ирландия, Гърция, Португалия и Испания.
5.Поява на негативно отношение към Apple Inc. Преди възприемахме International Business Machines Corp. като злодей. После ролята пое Microsoft Corp. Кой бизнес в днешно време разполага с твърде много власт, управляван е от хора, обсебени от желанието да контролират всичко около себе си, и поставя печалбата над принципите? Точно така. Третата по големина компания в света на база пазарна стойност скоро ще разбере, че границата между готина начинаеща фирма и отблъскващ монополист е много тънка.
6.Германският модел се връща на мода. Думите „германски“ и „мода“ си отиват, колкото Гърция и етикета „платежоспособен“. Но в среда, в която всички се чудят как да се преборят с дълговата криза, германският модел на капитализма ще стане особено привлекателен. Много компании от среден клас с огромна техническа компетентност, ниска задлъжнялост и силно квалифицирана работна ръка, изнасящи специализирани продукти за целия свят – звучи като сполучлива формула за успех през следващото десетилетие. До края на 2011 г. всеки изпълнителен директор на планетата ще започне да споделя най-откровено как се ръководи от германския модел на управление.
7.Lloyds Banking Group Plc ще бъде разделена. Набързо скалъпеното сливане между две от най-големите британски банки, Lloyds и HBOS Plc, започва да се очертава като едно от най-грешните решения, взети в разгара на кредитния крънч. Твърде мощна е и тази година ще бъде разделена.
8.Исландия ще даде урок на света. Преди две години всяко правителство в света повярва на схващането, че непременно трябва да спаси банките си. Убеждаваха ни, че сривът им ще ни върне в каменната ера. Една страна тръгна срещу течението. Исландия просто нямаше средствата да подпомогне финансовите си институции и какво стана? Разбира се, имаше неприятни последици, но от тази година икономиката й ще започне отново да расте, инфлацията е под контрол, а лихвите падат. Ако Исландия продължи да се възстановява, това ще означава само едно: не се налага да спасявате банките си.
9.Русия ще се върне в БРИК. Много се изговори за растящата икономическа мощ на Бразилия, Индия и Китай. По-рядко се споменава Русия. Обикновено я клишираме като износител на суровини с авторитарно управление. Тя обаче се опитва да се превърне в технологичен център, ако съдим по плановете за създаване на нова Силициева долина в московското предградие Сколково. Звучи ви невероятно? Не забравяйте, че това е първата страна, извела човек в открития Космос. Русия винаги е била развита в научно отношение. Ако успее да обедини усилията на изследователите и бизнесмените си, може да засенчи останалите от БРИК.
10.Негативна реакция срещу интернет картичките за Коледа. Нужни ли са ми празнични поздравления от малка банка в Латвия, с която никога не съм имал контакт? Дали този австрийски консултант в областта на мениджмънта е искрен в пожеланията си за весело прекарване на празниците? Съмнявам се. Слушайте, това не е проява на вежливост. Не е трогателно. Чист спам. Често казано, предпочитам да получа поредния и-мейл от любезната украинска компания, която продава Viagra без рецепта. До следващата Коледа разпращането на интернет картички ще е станало социално неприемливо. И слава богу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *